IN ATENTIA AMBASADELOR OCCIDENTALE ACREDITATE LA CHISINAU SI UE!

Dacă nu-l vor determina să se sinucidă, Filat poate fi ucis „întîmplător” în penitenciar

Tot ceea ce afirmăm în rîndurile care urmează nu este rodul vreunei fantezii bogate, al unor temeri paranoice sau al vreunei teorii a conspiraţiei, ci se bazează exclusiv pe o serie de informaţii căpătate pe căi specifice şi anumite „realităţi speciale”.

Miercuri, 18 Noiembrie, Curtea de Apel Chişinău a decis prelungirea arestului fostului premier Vlad Filat cu încă 30 de zile. Ca o măsură excepţională decisă de procurorul Adriana Bețișor, la şedinţa de judecată nu a avut acces presa şi lui Filat i s-a interzis să facă declaraţii în faţa jurnaliştilor şi să discute cu colegii săi de partid deputaţi, iar aceasta în contextul în care are doar calitatea de bănuit. Spre o mai clară ilustrare a ciudăţeniilor juridice procedurale din Republica Moldova, vă amintim secvenţa bizară cu reţinerea lui Renato Usatîi la Aeroport de către mascaţii SIS, după revenirea acestuia din Rusia, iar asta după ce i s-a permis acestuia să vorbească presei circa 20 de minute.

Tot în contextul receptării cît mai fidele a „realităţilor moldoveneşti specifice”, amintim momentele din ziua ridicării imunităţii lui Filat de către Parlament şi încătuşarea acestuia. Nici pînă astăzi, cel puţin conducerile MAI şi SIS nu s-au autosesizat în privinţa faptului că, efectiv, Renato Usatîi şi-a subordonat forţele de Poliţie din preajma Parlamentului, în timp ce el şi susţinătorii lui îl aşteptau pe Filat să iasă încătuşat din Parlament, promiţînd recompensă un autoturism marca Mercedes oricărui poliţist care i-l va preda pe Filat.

Ne amintim cu toţi că Filat, atunci cînd a luat cuvînul de la tribuna Parlamentului, în ziua în care i s-a retras imunitatea, a comis „imprudenţa” de a spune că „se va apuca de scris”, ceea ce, în traducere exactă, înseamnă că avea de gînd să spună tot ceea ce ştie despre furtul miliardului de Euro şi despre alte jafuri naţionale, toate cu trimitere la Vladimir Plahotniuc. Această „imprudenţa” riscă să o plătească, în final, cu moartea. Noi ştim foarte bine că dacă Filat va vorbi, chiar cu riscul unei auto-incriminări, toată lumea va afla că cel care a furat efectiv miliardul a fost Ilan Shor, „asistat” de „autorităţile” ex-premierului Iurie Leancă şi guvernatorului BNM Dorin Drăguţanu. Împărţirea miliardului a fost decisă de Vladimir Plahotniuc, care a avut grijă să şteargă urmele grosului de bani prin zona… Donbasului.

Plahotniuc a fost cel care a decis între Ilan Shor şi Filat pe cine să bage la puşcărie. A ales să-l salveze pe Ilan Shor şi datorită unor relaţii pe care acesta le are la nivel internaţional, pentru care au intervenit nume grele, iar asta şi în schimbul acelui autodenunţ de-a dreptul năucitor. Sacrificîndu-l pe Filat, Plahotniuc a scăpat de un rival politic, dar şi-a şi imaginat că astfel va înşela Occidentul, care va considera că Procuratura şi Justiţia luptă serios cu marea corupţie de la nivel înalt, că este preocupată să-i descopere pe autorii furtului miliardului, să-i pedepsească şi să recupereze prejudiciile.

Adevărul curat şi dureros este acela că miliardul nu va mai fi recuperat niciodată şi că va fi „acoperit” de întreaga populaţie a ţării. Pînă atunci, însă, Filat trebuie redus la tăcere, spre a nu-i „trăda” pe Plahotniuc şi Shor, „beneficiarii grei” şi ai acestui furt, căci mai sunt şi altele.

În clipa de faţă nu este vorba despre vinovăţia sau nevinovăţia lui Filat, ci despre ilegalităţile şi abuzurile care se înscriu în jurul reţinerii şi încarcerării lui. Transferarea lui din izolatorul CNA la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău nu a foste deloc întîmplătoare, ci bine gîndită. La fel de bine gîndită a fost şi rocada lui dintr-o încăpere de detenţie, în care era singur, în alta, cu încă alţi doi deţinuţi, iar asta, chipurile, „ca urmare a plîngerilor venite din partea altor deţinuţi, care au reclamat faptul că nu pot avea acces la încăperea destinată întrevederilor cu persoanele apropiate din cauza că acolo era plasat, temporar, învinuitul Vladimir Filat”.

Fiind vorba de uriaşe sume de bani, faţă de care miliardul de Euro furat este un mărunţiş, despre aceea că la mijloc este întreaga economie naţională aflată la cheremul unui grup restîns din jurul lui Plahotniuc, despre trafic cu droguri şi armament în proporţii deosebit de mari, despre traficarea actului de justiţie, despre mafia de stat în care au fost cooptaţi responsabili din SIS, MAI, CNA, CNI, Procuratură, Justiţie etc., etc., toate acestea şi altele putînd fi divulgate de către Filat, dispariţia lui fizică se impune ca o necesitate, o prioritate absolută. Pînă şi la conducerea Penitenciarului nr. 13 din Chişinău, cel în care a fost transferat Filat, Plahotniuc şi-a propulsat omul lui de încredere.

În contextul celor arătate mai sus, ţinînd seamă de realităţile de tip mafiot din Republica Moldova şi de informaţiile confidenţiale care ne-au fost transmise, într-o primă fază se încearcă traumatizarea psihică a lui Filat pînă la punctul în care acesta nu ar mai rezista şi ar decidă să se sinucidă. Dacă Filat va rezista, atunci i s-ar înscena o crimă accidentală, comisă de un alt deţinut „furios sau revoltat pe cel care ar fi furat miliardul de Euro”. Se pare că deja circulă şi o recompensă bănească uriaşă pentru acel deţinut care va accepta „să se înfurie pe Filat şi să-l înjunghie din greşeală”.

În aceste condiţii, considerăm că este absolut necesară constituirea de urgenţă a unui comitet civic naţional de supraveghere permanentă a condiţiilor în care este deţinut Filat, care, la fel de urgent, trebuie să ceară conducerii Penitenciarului nr. 13 ca Filat să fie izolat singur într-o celulă, fără putinţa de a intra în contact cu alţi deţinuţi. Situaţia este cu mult mai gravă decît pare la o primă vedere, acesta fiind şi motivul pentru care ne adresăm ambasadelor occidentale acreditate la Chişinău şi UE.

Moldova Suverană