IN AN NOU SA NU NE FIE FRICA DE FERICIRE

Am ieșit din sărbători, am strîns fanfarele și ne-am apucat de lucru. Cum începem acest an? Crezînd mai mult în sine. Proasta dispoziţie, lipsa de dorinţă, cînd nu vrei nici să mănînci, nici să dorimi, nici să iubeşti înseamnă o problemă cu sine.

Dacă se trece prin cel de-al 125-lea roman de dragoste, dar satisfacţie nu-i cum nici n-a fost, atunci problema e în sine. Dacă se schimbă cel de-al zecelea loc de muncă, dar serviciul nu-ţi place, cum nu-ţi plac nici colegii, nici salariul, nici condiţiile, nici şeful – atunci e vorba de-o problemă interioară. Iar pentru a găsi ceea ce-ţi doreşti (nu numai serviciul de vis, ci şi omul, chiar şi papucii de vis) trebuie de stîrpit frica interioară. Atîta timp cît ceea ce ne dorim este însoţit de teamă, visul şi scopul multrîvnit este sortit eşecului.

Omul necesar fiecăruia dintre noi se află în propriul cap. Atîta timp cît în cap avem un conflict cu sine, toate persoanele iubite nu vor fi îndrăgite în măsura necesară. În primul şi primul rînd omul are nevoie de armonie cu sine însuşi. După asta toate se vor aranja altfel. Mai bine.

Am citit odată despre un sondaj făcut într-un hospis. Păi, iată oamenii care ştiau că mai au zile numărate de trăit, la întrebarea legată de cel mai mare regret în viaţă au spus că le pare rău că au trăit nu aşa cum şi-au dorit. Iar asta înseamnă că fiecare dintre noi trebuie să se gîndească: dar dacă mîine nu va exista? Şi nu e oare acesta un motiv de a schimba ceva în viaţă?

Am început un an nou. Şi de regulă fiecare dintre noi îşi schiţează planuri care de obicei încep cu „de la o lune”, „de la o săptămînă” sau „de la anu”. Deci e tocmai timpul potrivit. Şi nu e neapărat ca acesta să fie scris şi promis festiv. Promisiunile se fac în cap. Şi de început trebuie cu lucrurile cele mai importante.

Nu vom căra după noi în an nou lucruri inutile. Mai ales nu vom lua cu noi oameni care nu ne fac bine, ci dimpotrivă ne infectează cu ranchiună, invidie şi energie negativă.

Nu vom lua după noi în an nou proaste obişnuinţe şi vicii. Deci e tocmai momentul: de lăsat fumatul, de început o cură de slăbire, de făcut nişte proceduri de detoxifiere, de mers la medic, la sală ş.a. E tocmai timpul să ne uităm mai atent în jur. Să ne redescoperim copiii. Ei sînt cu un an mai mari, judecă altfel, au alte gînduri şi idei. Şi le place cînd sînt luaţi în seamă la modul cel mai serios.

În an nou vom face o resetare şi pe cît e de posibil vom exclude din viaţă ticăloşii, trădătorii, mincinoşii şi potlogarii. E destulă poluare în atmosferă, nu e cazul să ne mai murdărim şi spaţiul intim. Or, asta înseamnă că în an nou vom opta pentru oameni fideli şi siguri, pentru relaţii frumoase şi oneste. Asta înseamnă că în an nou vom încerca să ascultăm şi să ne facem auziţi. Alături de cei care merită acest lucru.

Am ieşit din sărbători, am strîns fanfarele, am pitit tacîmurile şi accesoriile de sărbătoare în dulapuri, pînă la altă ocazie. Nu vom proceda însă la fel şi cu relaţiile sociale. Pentru că acestea sînt de purtat în fiecare zi. Şi de dezvoltat ca să fie mai bune. Spor la muncă în 2018, care fiind al Cîinelui, ne aşteptăm să fie mai credincios şi prietenos, mai sătul şi liniştit. Iar nouă să nu ne fie frică să fim mai fericiţi.

Lilia GRUBÎI