Imprecatii directe la adresa Guvernului de la Madrid, la exhumarea generalului Franco: „Fie ca blestemul dezgroparii unui mort sa cada asupra voastra!”

Una din nepoatele generalului Francisco Franco a proferat un blestem la adresa guvernului spaniol în timpul procesului de exhumare a bunicului său, în bazilica unui monument național, potrivit mai multor relatări de presă de Vineri, citate de EFE, potrivit Agerpres. Între cei 22 de membri ai familiei generalului Franco care au luat parte Joi la respectiva acțiune, doi nepoți (Cristóbal și María del Mar Martínez-Bordiu) au fost prezenți la momentul ridicării plăcii de granit de 1.500 de kilograme și al extragerii ulterioare a sicriului lui Franco.

Pe timpul lucrărilor, în care a fost nevoie să se folosească fierăstraie circulare pentru a tăia plăcile adiacente și a plasa cricuri hidraulice în scopul de a ridica greaua piatră de mormînt, nepoata i-a numit „profanatori” pe oficialii prezenți (ministrul Justiției, Dolores Delgada, și doi înalți responsabili din Ministerul Președinției, Relațiilor cu Instanțele și Egalitate). Apoi, în timp ce operațiunea continua, a exclamat: „Fie ca blestemul dezgropării unui mort să cadă asupra voastră!”, după cum au relatat unii din cei prezenți.

Alte incidente minore, mai scrie EFE, au avut loc atunci cînd agenți ai Gărzii Civile i-au confiscat unui alt nepot al lui Franco un steag franchist în prezent ilegal, precum și telefoanele mobile, pentru a evita realizarea de fotografii la exhumare. Într-un final, sicriul original cu rămășițele lui Franco a fost transferat la un cimitir municipal de la periferia Madridului.

Potrivit agențiilor internaționale de presă, exhumarea lui Franco a fost precedată de dispute politice și legale care au readus în atenție diviziuni din societate. Descendenții celui care a salvat monarhia spaniolă s-au opus exhumării acestuia, dar Justiția nu le-a dat cîștig de cauză, în timp ce Guvernul de la Madrid a insistat pentru mutarea rămășițelor lui Franco pentru a face din mausoleul din ”Valea celor Căzuți” un monument al reconcilierii naționale.