IMPARATUL NARUHITO AL JAPONIEI SARBATORESTE URCAREA PE TRONUL CRIZANTEMEI

Împăratul Naruhito al Japoniei îşi proclamă oficial ascensiunea la tronul Crizantemei marți, într-un eveniment marcat de ritualuri, la care participă mii de oaspeți din aproape 200 de țări.

 

Naruhito este cel de-al 126-lea împărat al Japoniei

În vîrstă de 59 de ani, Naruhito este cel de-al 126-lea împărat al Japoniei și primul născut după cel de-Al Doilea Război Mondial. Acesta și-a preluat prerogativele imperiale la data de 1 mai anul acesta, după ce tatăl său, Akihito, a devenit primul monarh japonez care a abdicat în ultimii 200 de ani.

Marți, va avea loc ceremonia de întronare, care reprezintă și trecerea oficială către perioada domniei împăratului Naruhito, intitulată Era Reiwa ("de aleasă armonie"). Perioada de domnie a împăratului emerit Akihito s-a numit Era Heisei ("obținerea păcii", 1989 - 2019).

Evenimentul de marți este umbrit însă de consecințele taifunului Hagibis, care, în urmă cu o săptămînă, a provocat grave distrugeri în Japonia și a ucis aproape 80 de oameni.

Din acest motiv, Guvernul japonez a decis să amîne o parte cheie din ceremonie, procesiunea cu maşinile prin centrul oraşului Tokyo, care avea scopul de a introduce publicului cuplul imperial. Aceasta a fost amînată pe 1 noiembrie.

 

Programul ceremoniilor din Japonia

Ceremonia va debuta cu ritualul privat în care Naruhito "își va proclama" ascensiunea în fața strămoșilor din vechea dinastie imperială.

Cîteva ore mai tîrziu, alături de soția sa, împărăteasa Masako, Naruhito va participa la evenimentul principal, organizat în cea mai frumoasă sală a Palatului imperial - Camera pinilor (Matsu-no-Ma). Într-un veșmînt ceremonial, în nuanțe de auriu arămiu - culoare destinată doar împăratului -, Naruhito își va proclama ascensiunea de pe tronul "Takamikura".

Împărăteasa Masako, diplomat educat la Universitatea Harvard din SUA, va purta și ea un veșmînt elaborat, extrem de greu, numit "junihitoe", și va sta așezată alături de împărat, pe un tron ușor mai mic.

În ceremonie vor fi folosite o oglindă sacră, o sabie veche și bijuterii familiei, obiecte specifice care atestă legitimitatea împăratului.

 

2.500 de oaspeţi din 190 de ţări

Aproximativ 2.500 de oaspeți, inclusiv înalți demnitari și membri ai familiilor regale din peste 190 de țări vor participa la ceremonie, care se va încheia atunci cînd premierul japonez Shinzo Abe va rosti cuvîntul "banzai" ("Trăiască împăratul!") de trei ori.

Ziua se va încheia cu un banchet la care sînt invitați înalții demnitari, de la prințul Charles al Marii Britanii la premierul sud-coreean Lee Nak-yon, și membri ai Guvernului japonez, la un hotel din Tokyo.

Tot în cadrul festivităților, sute de mii de persoane condamnate pentru delicte minore vor fi grațiate.

Împăratul Naruhito, în vîrstă de 59 de ani, educat la Universitatea Oxford din Marea Britanie, și-a anunțat intenția de a continua munca tatălui său.

Politica Japoniei se bazează pe un sistem multipartinic, parlamentar și reprezentativ al unei monarhii constituționale. Puterea executivă este deținută de guvern, iar Constituția japoneză din 1947 i-a limitat rolul împăratului la cel de "simbol al statului și al unității poporului japonez".

Familia imperială a Japoniei se confruntă cu o delicată problemă a succesiunii, în condițiile în care moștenitorii sînt aleși numai dintre descendenții de sex masculin.

Dintre cei 19 membri în viață ai familiei imperiale a Japoniei, doar trei sînt de sex masculin. Astfel, lui Naruhito - care are o fiică în vîrstă de 17 ani, Aiko - îi succede fratele său, prințul moștenitor Akishino, în vîrstă de 53 de ani, și fiul acestuia din urmă, Hisahito, în vîrstă de 13 ani.