Imparatul Akihito isi exprima ”remuscarea profunda” cu ocazia marcarii capitularii Japoniei

Împăratul Japoniei Akihito şi-a exprimat ”remuşcările profunde” Miercuri, ziua marcării capitulării Japoniei, în 1945, în cadrul ultimei sale ceremonii înainte de abdicare, în Aprilie, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Resimţind remuşcări profunde, doresc sincer să nu se mai repete niciodată ravagiile războiului”, a declarat suveranul în vîrstă de 84 de ani în faţa unui public de aproximativ 6.000 de persoane, în Sala Nippon Budokan, în centrul Tokyo.

Akihito, fiul lui Hirohito, care se afla la conducerea Japoniei la acea vreme şi care a anunţat capitularea arhipelagului pe 15 August 1945, a folosit pentru prima oară în 2015 expresia ”remuşcări profunde”. El a reiterat-o de atunci.

Fiul său mai mare, Naruhito, urmează să-i succeadă în Aprilie, în virtutea unei legi de excepţie care-i permite să acceadă pe Tonul Crizantemei înaintea decesului tatălui său.

Premierul Shinzo Abe a luat şi el cuvîntul. ”Ororile războiului nu trebuie să se repete. Confruntîndu-ne umil cu Istoria, vom continua să respectăm ferm această promisiune”, a subliniat, fără să-şi exprime regretul. Abe, a cărui poziţie naţionalistă este cunoscută, este perceput de către critici de-ai săi ca împărtăţind poziţii revizioniste. El a trimis Miercuri o ofrandă la sanctuarul controversat Yasukuni de la Tokyo, aşa cum obişnuieşte să facă.

Acest loc onorează memoria a aproximativ 2,5 milioane de militari şi persoane care au lucrat pentru Armată, morţi pentru Imperiul japonez de la începutul erei Meiji (1868) şi pînă la sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, din 1978, în registrele sale sunt înscrise de asemenea numele unor japonezi condamnaţi drept criminali de război de către Aliaţi după capitulare, la care a fost constrînsă Japonia în urma bombardamentelor atomice americane de la Hiroshima, pe 6 August, şi Nagasaki, pe 9 August, soldate cu peste 210.000 de morţi.

De cînd a revenit la putere, în Decembrie 2012, Shinzo Abe depune cu regularitate ofrande la sanctuar, însă s-a abţinut să se ducă acolo pe 15 August, pentru a nu provoca furia vecinilor asiatici. El s-a dus la sanctuarul Yasukuni o singură dată în cinci ani şi jumătate, în Decembrie 2013, cu ocazia marcării revenirii sale la putere, cînd i-a iritat nu doar pe liderii asiatici de la Beijing şi Seul, ci şi Guvernul american, care şi-a exprimat ”dezamăgirea”.

Aproximativ 3,1 milioane de japonezi – inclusiv 800.000 de civili – au murit în timpul Războiului Pacificului. Ţările vecine Japoniei consideră Armata imperială japoneză vinovată de acest război.