IMBRATISARILE ALUNGA STRESUL

Dacă parcurgi o perioadă stresantă şi ai probleme cu inima, am aflat pentru tine care este cel mai eficient antidot care poate remedia aceste neplăceri. Îmbrăţişările, pentru că despre aceste simple gesturi de tandreţe este vorba, pot reduce tensiunea arterială şi nivelul de stres şi poate stimula capacitatea de memorare.

S-a studiat problema îmbrăţişărilor, nu este o idee scornită de îndrăgostiţi, şi s-a ajuns la concluzia că gestul are un efect maxim, dacă persoana pe care o îmbrăţişezi este de încredere.

 

Hormonul „prieteniei“ te scapă de tensiune

Formează-ţi un obicei în a-i îmbrăţişa pe cei dragi şi vei scăpa de griji şi probleme. Oamenii de ştiinţă au confirmat că nu doar cei care sînt îmbrăţişaţi se simt mai bine emoţional.

Atunci cînd strîngi în braţe pe cineva drag, hormonul oxitocină se eliberează în sînge şi te ajută să te eliberezi de stres. În acelaşi timp, tensiunea arterială scade, iar activitatea cerebrală este reconectată la prezent.

Oxitocina este un hormon produs de glanda pituitară, o glandă mică endocrină, care are puterea de a „lega“ prietenii.

Se spune despre oxitocină, că este hormonul responsabil cu socializarea între oameni şi cu aproprierea dintre aceştia, fie că vorbim de prieteni, de partenerii unui cuplu sau de membrii unei familii.

 

Îmbrăţişările formale au efecte… adverse

Specialiştii germani atenţionează că strîngerile în braţe pot avea şi efecte adverse.

Chiar dacă beneficiile pentru sănătate ale îmbrăţişărilor sînt dovedite clinic, tot oamenii de ştiinţă explică de ce aceste simple gesturi de tandreţe pot avea şi efecte exact opuse.

Creşte nivelul de stres şi tensiunea arterială atunci cînd îmbrăţişările sînt formale. O strîngere în braţe „politicoasă“ stimulează eliberarea hormonului cortizol, cunoscut şi ca hormonul care aduce stresul.

Cînd îmbrăţişarea nu este oferită de cineva de încredere, gestul poate să streseze şi mai tare, pentru că se depăşeşte distanţa normală de apropiere, impusă de cel îmbrăţişat.

Concluzii: Îmbrăţişările sînt bune pentru sănătate. Nu există o anumită durată de „tratament“ sau o metodă acceptată de experţi. Sînt considerate benefice pentru sănătatea inimii şi a creierului toate îmbrăţişările din… suflet.

Sursa:clicksanatate.ro