Imagini dure de la protestul Vestelor Galbene. Trei politisti, aproape sa fie linsati

Imaginile zilei vin din Franţa, acolo unde protestul vestelor galbene a atins un nou nivel al violenţelor. Pe celebrul bulevard Champs Elysee, trei poliţişti au fost cît pe ce să fie linşaţi de protestatari, membri ai mişcării Vestele Galbene, care s-au năpustit asupra lor şi i-au atacat cu tot ce au găsit la îndemînă. Poliţiştii au fost încolţiţi în momentul în care încercau să elibereze bulevardul Champs Elysee. Pietre, ghivece cu flori, petarde şi chiar trotinetele electrice cu care manifestanţii veniseră la protest sunt aruncate asupra lor. La un moment dat, unul dintre protestatari se apropie de unul dintre agenţi şi îl loveşte. Gestul său îi incită şi pe alţii care se năpustesc la rîndul lor asupra oamenilor legii. Pentru a nu fi linşat de manifestanţi, un poliţist scoate arma pentru a se salva, dar nu face uz de ea. Avertismentul nu are efect asupra protestatarilor care îşi continuă asaltul şi nu renunţă nici cînd cei trei agenţi reuşesc să plece pe două motociclete. Furioşi, o iau pe urmele lor. Aruncă din nou cu petarde şi ghivece cu flori şi reuşesc să-i pună pe fugă pe agenţi.

Peste 40.000 de oameni, majoritatea membri ai mişcării Vestele Galbene, au ieşit în stradă, în Franţa, pentru al şaselea weekend la rînd. Deşi numărul celor care au manifestat acum este mult mai mic, violenţele nu au scăzut în intensitate. Peste 80 de manifestanţi au ajuns în arest.

Bilanţul ultimelor 6 săptămîni, unul încă provizoriu, vorbeşte despre 10 morţi, aproximativ 3.000 de răniţi, sute de arestări şi pagube materiale de peste 200 de milioane de euro, în timp ce comercianţii din Paris reclamă pierderi de peste un miliard de euro. Protestele vestelor galbene au început pe 17 Noiembrie. Principala nemulţumire a manifestanţilor era iniţial majorarea, de anul viitor, a preţului carburanţilor. Guvernul a renunţat între timp la taxa pe carburanţi. Totuşi, valul de nemulțumire s-a propagat şi acum vizează în general politicile Executivului şi ale Preşedintelui francez.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a făcut apel Duminică la „ordine şi concordie”, a doua zi după o nouă manifestaţie a „vestelor galbene” marcată de confruntări, în timp ce premierul Edouard Philippe a promis severitate faţă de „o violenţă incredibilă” şi „gesturi antisemite în plin Paris”, relatează AFP. „Acum trebuie să domnească ordinea, calmul şi concordia. Ţara noastră are nevoie de aceasta. Are nevoie de concordie, unitate, o angajare sinceră faţă de cauze colective puternice, şi trebuie reduse divizările”, a declarat şeful statului francez, aflat într-o vizită în Ciad. Într-o aluzie la violenţe, Macron a afirmat la BFMTV că „este evident că vor fi aduse răspunsurile judiciare cele mai severe”, potrivit Agerpres. La rîndul său, premierul Philippe a criticat Duminică, pe Twitter, „un simulacru de decapitare a şefului statului, agresiuni de o violenţă incredibilă împotriva poliţiştilor, gesturi antisemite în plin Paris”.