Ii fute grija de aniversarile preotilor… Pretext pentru atacuri impotriva Bisericii

Cînd CNA şi CNI se vor ocupa şi de averile „cinstiţilor ziarişti”?

Autor: Mihai CONŢIU

Pentru cei care au onestitatea s-o recunoască, este bineştiut că, în întreaga mea activitate publicistică, am fost şi voi fi un constant observator, analist şi, după caz, critic a tot ceea ţine de misticism, de modalităţile misionare prin care înţeleg religiile, bisericile sau cultele religioase neoprotestante ori sectele să-şi administreze relaţiile cu enoriaşii/adepţii.

În miezul lunii August, cînd căldura nemernică şi vieţuitoare a Soarelui produce, după caz, tot felul de reacţii cerebrale multora dintre noi, paranoia provocată de insolaţie şi de grija nepierderii locului de muncă au devenit sport naţional al negîndirii raţionale. Deja, la capitolul inteligenţă şi cel al profitabilităţii, am impresia că toţi jurnaliştii moldoveni au devenit un fel de Mihai Ghimpu!

Căldură mare, monşer!

Ce vreau să spun? Luna August este perioada în care jurnaliştii moldoveni trec cel mai dificil test, în urma căruia oricine le poate constata neprofesionalismul. Fiind vacanţă, evenimentele politice, cele care alimentează ştirile de primă oră pentru toată mass-media, trec în umbră, iar jurnaliştii fomişti cam rămîn cu buzele umflate. În această situaţie, singura lor raţiune de a exista profesional în această lună pîrjolitoare este atunci cînd au satisfacţia unor subiecte legate de vreo moarte spectaculoasă într-un accident rutier, vreo crimă, un viol excitant, un incendiu devastator etc., context care le permite să intervieveze mojiceşte victimele rămase în viaţă şi rudele acestora pînă la a şaptea spiţă.

Sunt în stare să întrebe victima unui viol cum s-a simţit în acele momente, la ce se gîndea, întrebări pe care, pe mai departe, le pun şi părinţilor acesteia, căci aşa cred ei că procedează un ziarist profesionist. În acest context, este suficient să ne amintim despre cum Pro Tv Chişinău i-a terfelit onoarea şi demnitatea unei tinere din Ungheni în 2015.

Exemplu de jurnalism de tip interlop

La începutul anului 2015, în luna Ianuarie, postul Pro Tv Chişinău a difuzat un reportaj cu titlu: „Răzbunare cruntă din partea fostului iubit. Un bărbat din România și-a filmat iubita, o profesoară din raionul Ungheni, în timp ce făcea sex oral”. În materialul respectiv au fost prezentate și cîteva cadre intime. Mai mult decît atît, jurnaliștii au purtat o discuție cu mama profesoarei și colegii acesteia. La scurt timp, după difuzarea reportajului, profesoara a anunțat prin intermediul ZdG că a fost jignită, blamată și înjosită. De asemenea tînăra afirma că a fost telefonată de mai multe persoane care au înjosit-o. La fel, difuzarea reportajului i-a afectat familia.

„Nu eram în sat cînd a venit televiziunea. Eram la universitate, căci fac masteratul și sunt tocmai în perioada examenelor. Mama mi-a telefonat și a spus că au venit reporterii să facă un reportaj despre tinerii specialiști din învățămînt. Seara, am aflat că reportera i-a spus mamei despre acel video, și, pentru că mama nu știa nimic,  i l-a arătat pe mobil, la poartă. Mama a plîns în fața camerei și a spus că nu e bine ce fac reporterii, dar ei au arătat-o pe mama plîngând la televizor. Eu nu am înțeles de ce i-au arătat ei imagini din viața mea personală mamei și nici de ce le-au arătat la televizor. Pe mine nu m-au întrebat nimic”, spunea atunci tînăra.

Mai apoi, ProTv şi-a cerut, cu ipocrizie, scuze, după ce răul ireparabil fusese comis, postul fiind și sancționat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Ulterior, Pro TV Chişinău a fost obligat, prin decizia Curţii Supreme de Justiţie, să-i plătească tinerei despăgubiri în sumă de 40 de mii de lei.

Vedetismul de tip provincial de la Pro Tv Chişinău are manifestări dintre cele mai oripilante. În urmă cu cîţiva ani, aflîndu-mă într-o deplasare, în grup, cu mai mulţi jurnalişti, un fost operator de la Pro Tv Chişinău mi-a relatat o întîmplare de-a dreptul halucinantă, în proiecţia imbecilităţii unor „vedete” de acolo. Cameramanul în cauză, cînd lucra încă la acest post, într-una dintre pauze, tată fiind şi el, se juca cu fetiţa sau băieţelul (nu-mi amintesc bine) unei „vedete” a postului. În acest timp, în acel spaţiu, şi-a făcut apariţia fosta „vedetă” de la Pro Tv Chişinău Natalia Cheptene, care, furioasă, l-a admonestat pe copil şi i-a cerut să nu se mai joace cu „un operator de rînd”. „Operatorul de rînd”, printre altele, este licenţiat şi în Arhitectură, pe cînd Cheptene…

Cine are minte să priceapă, constată lesne că Pro Tv Chişinău, altminteri un post căruia îi vizionez constant ştirile, este o rampă de lansare pentru pipiţele de acolo care-şi vînează soţi bogaţi, nu neapărat şi arătoşi, intelectuali sau pe care să-i iubească. Crede cineva că Lorena Bogza, care, totuşi, este o ziaristă de televiziune experimentată, nu ştia din prima clipă despre crima din Pădurea Domnească? Sigur că ştia, pentru că la acea vînătoare a participat şi bogatul ei soţi Iurie Nastas. Dar ce partidă bună a făcut şi Angela Gonţa, care l-a căpăcit pe Vlad Filat la timp şi în timpul de care avea nevoie! Dar ce bărbat fain şi trimestrial a putut fi Dorin Chirtoacă pentru Anişoara Loghin! …Şi tot aşa!

Dacă nu-s crime, violuri şi accidente, este atacată Biserica, prin reprezentanţii ei!

Zilele trecute, ziariştii moldoveni improvizaţi, neavînd parte de o crimă spectaculoasă sau de vreun viol excitant, au fost futuţi de grija zilelor de naştere ale arhimandritului Nicolae Roşca, duhovnicul Mănăstirii Ciuflea, care a împlinit 50 de ani, şi cea a Mitropolitului Vladimir, care şi-a aniversat împlinirea a 65 de ani de viaţă. Ca nişte adevăraţi şobolani care se strecoară prin debarale în cătarea hranei, s-au dus pe la tomberoanele de gunoi în care au fost aruncate resturile de la mesele invitaţilor la aceste sărbătoriri, iar asta pentru a le mirosi şi estima cît i-ar fi costat aniversările amintite pe cei doi duhovnici.

În opţiunea lor cinică, cele două înalte feţe bisericeşti ar fi trebuit să-şi primească invitaţii aleşi într-o chilie de rugăciuni sau într-o cantină amărîtă, chiar dacă şi în aceste situaţii tot ar fi fost condamnaţi. Este vorba totuşi de un jubileu, în cazul arhimandritului Roşca, şi de o vîrstă-reper pentru Mitropolit, iar bucatele de post, aşa cum este şi normal, au fost o opţiune pentru fiecare invitat în parte.

Cam toate televiziunile, ziarele şi site-urile de ştiri „excrementale” s-au întrecut, care mai de care, să arunce săgeţi otrăvite împotriva celor două feţe bisericeşti, acuzîndu-le în fel şi chip – că ar fi cheltuit sume uriaşe de bani în timp ce „poporul lui Plahotniuc” geme de foame, că au sfidat un Post bisericesc calendaristic etc. Minciunile tirajate mi-au fost infirmate de către o persoană apropiată, care a fost prezentă la una dintre cele două manifestări. În materie de cheltuielile posibile şi fireşti în astfel de momente şi justificate în raport cu demnităţile duhovniceşti ale celor doi, acestea se situează mult sub nivelul cheltuielilor făcute de către moldovenii simpli la cumetrii sau nunţi.

Realitate din spatele acestor ofensive mediatice este cu mult mai brutală decît pare la prima vedere. Aniversările zilelor de naştere ale celor doi înalţi duhovnici au fost, iarăşi, un pretext de a ataca Biserica Ortodoxă în esenţa sa. Logica lor e simplă: dacă-i ataci pe cei mai înalţi reprezentanţi ai Bisericii, compromiterea acesteia este garantată pe termen mediu şi lung, iar asta pentru că tot timpul se vor ivi pretexte. De aceste atacuri asupra Bisericii Ortodoxe nu profită nimeni altcineva decît cultele religioase neoprotestante şi sectele. Avem dreptate domnule episcop baptist Valeriu Ghileţchi?

Un alt fel de interludiu

În contextul arătat mai sus, îmi amintesc că, în urmă cu mulţi ani, am fost într-o vizită de documentare, împreună cu un mare gazetar român, la un fost mitropolit român şi membru de onoare al Academiei Române care se numea Nestor Vornicescu.

Întîmplarea a făcut ca vizita noastră să aibă loc în Postul Paştelui. Natural, mitropolitul ne-a invitat la o masă încărcată cu tot felul de bunătăţi interzise în Post. În timp ce înfulecam cu poftă un copan de curcan şi mitropolitul se hrănea frugal, cu alimente de Post, l-am întrebat de ce, în Postul Paştelui, nouă ne oferă mîncare îmbelşugată nerecomandată să fie consumată în Postul Paştelui.

Răspunsul lumesc al piosului şi respectabilului mitropolit m-a dat gata prin formularea lui, care suna astfel: „Domnilor, baba călătoare nu are sărbătoare! Dumneavoastră sunteţi jurnalişti, bateţi ţara în lung şi în lat, mîncaţi pe apucate, vă dedicaţi cititorilor la fel cum sigur vă dedicaţi şi lui Dumnezeu, numai că misiunea voastră lumească de bază este închinată oamenilor, mai apoi, cea supremă, lui Dumnezeu, aşa că sunteţi dezlegaţi de Post ca să le daţi oamenilor ceea ce şi Domnul vrea să le oferiţi! Eu nu vă ofer cu păcat aceste merinde. Ar fi păcat ca eu să le consum, nu dumneavoastră!”

Ziariştii plini de bani, banchetele lor de milioane şi „grija pe care o au faţă de cei sărmani”

Vorbind despre repezeala cu care jurnaliştii moldoveni de ocazie s-au precipitat, ca nişte fomişti, să scotocească pe sub patrafirele duhovnicilor amintiţi, întreb, cu revoltă justificată: Băi, pîrţarilor prăpădiţi, dar de nu v-aţi sau aţi întrebat niciodată de unde, plua mea, are atîţi bani un site băşinos ca Perfecte sau VIP-uţa Magazin ca să-şi organizeze aniversări sau alte chestii la nivel costisitor de Las Vegas? A, au sponsori, dar cum i-au „obţinut”? Păi şi înaltele feţe bisericeşti au sponsori, numai că aceştia sunt atraşi prin credinţa în Dumnezeu, nu prin fete „frumos dezgolite”!

Jurnaliştii moldoveni îi vînează pe politicieni, oameni de afaceri etc. pentru a dezvălui ce averi au, licite sau ilicite, somîndu-i pe procurori să-i investigheze, dar n-am înregistrat nici măcar un caz în care vreun ziarist moldovean să ceară Procuraturii ca să investigheze averile de milioane ale unor jurnalişti moldoveni şi cele ale redacţiilor publicaţiilor pe care le patronează.

Caz unic în Republica Moldova: În debutul anului 2010, ex-premierul Vlad Filat, prin intermediul slugilor lui de la Cancelaria de Stat, Eduard Bănăruc şi Victor Bodiu (apropo, sunt liberi pentru că s-au vîndut convenabil cumva?), la sugestia imperativă a regretatului jurnalist Constantin Tănase şi a altora, a trimis procurorii să investigheze aşa-zisa privatizare ilegală a Moldovei Suverane. Fireşte că n-au descoperit nici o ilegalitate, căci singurele lucruri privatizate au fost pixurile şi minţile ziariştilor. Opinia publică, însă, fusese manipulată de către reclamagii că ziarul nostru ar fi primit de la Guvern sute de mii de lei, omiţînd intenţionat şi subversiv că asta nu avea nici o legătură cu ziarul nostru, ci cu fostul oficios al Guvernului cu aceeaşi denumire, care şi-a plătit angajaţii concediaţi.

În toată această conjunctură, ne putem permite să facem o serie de dezvăluiri care nu vor conveni multora. O facem pentru că ziarul nostru vieţuieşte din greu datorită fidelităţii abonaţilor şi a comenzilor publicitare, în condiţiile în care salariile noastre sunt cu puţin peste două mii de lei, iar concediile plătite sunt un vis. Aşadar, dacă noi am fost investigaţi de către procurori, de ce să nu se întîmple asta şi altor publicaţii şi administratori de gazete? De ce să nu dăm şi noi, jurnaliştii, declaraţii de avere, de integritate, în condiţiile în care cerem asta tuturor demnitarilor?

Nu de puţine ori, ni s-a întîmplat ca cineva să vină la Redacţia noastră cu solicitarea de a-i publica un articol publicitar sau de interes personal. În clipa în care i-am comunicat preţul pe care trebuie să-l plătească în Contabilitate, respectivul solicitant a încremenit de mirare, spunîndu-ne că la ziarul X şi Y i-au cerut un preţ de cinci ori mai mare şi fără plată fiscală în Contabilitate. De aceea eu şi Ion Berlinski ne uităm ironici la concediile şi averile „confraţilor” noştri! De aceea avem şi dreptul moral de a nu ne opri din scris!

În presa de tip provincial din Republica Moldova, cei mai mulţi „făcători de ziare sau site-uri” trăiesc astfel: din şantaj dacă au o proptea serioasă în spate; din linguşeală pompoasă de tip VIP-uţa Magazin; din complicitatea cu Puterea sau Mafia; cu ajutorul mediatic sponsorizat de către grupări interlope sau oligarhice sau prin „oferte carnale”.

Procurorii se pare că nu au habar că cercetarea provenienţei averii unui jurnalist nu are nimic de-a face cu atentatul la libertatea de exprimare! Păi să vă spun nişte lucruri… nespuse! O cunoscută jurnalistă, şefă şi plină de bani, şi o altă jurnalistă, tot şefă şi plină de bani, fireşte că măritate tot cu jurnalişti şefi şi plini de bani, sunt celebre prin anumite cercuri de politicieni şi afacerişti pentru prestaţiile lor sexuale. Nu pe degeaba! Concurenţa dintre ele, se înţelege că nemărturisită, a fost aceea că fiecare dintre ele dorea să fie încoronată/recunoscută, neoficial, ca regină a sexului oral, numai că se pare că, mai de mult, această titulatură îi fusese recunoscută alteia de la Primăria lui Chirtoacă, tot o şefă şi ea.

Mă rog, în contextul celor pomenite, ţinînd cont de agresivitatea cu care jurnaliştii şi jurnalistele au încercat să sfîşie patrafirele duhovnicilor amintiţi, dincolo de festinurile aniversare organizate de către „perfecte VIP-uţe” şi altele, nu-i aşa că trebuie să ne întrebăm de unde au avut bani legali aceste jurnaliste şi jurnalişti să-şi cumpere sau să-şi construiască vile impunătoare şi să-şi pună bucile pe maşini dintre cele mai scumpe? Din salariu legal? Nu cred! Din prestaţii sexuale? Cred, dar în Republica Moldova încă nu este legalizată prostituţia! Oameni buni, v-aţi îngrozi dacă aţi afla cîte din jurnaliste s-au procopsit cu case şi maşini scumpe doar pentru că le-au oferit satisfacţii sexuale unor politicieni, oameni de afaceri etc.! Acum ele dau lecţii, în calitate de directori mass-media, consilieri, profesori universitari etc.! Calitatea jegoasă a jurnalistelor amintite mai sus este egală cu cea a politicienilor frustraţi care au nevoie de serviciile lor sexuale şi publicistice!

Înainte de a ataca mediatic, sub comandă politică, Biserica, orice jurnalist ar trebui să-şi mărturisească public credinţa în Biserică! Oricare ar fi asta!

 

 

 

 

 

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40