IGOR MUNTEANU: GUVERNUL FILIP A ORCHESTRAT REFORMATAREA PIETEI DE NUCI

Prăbușirea prețurilor, taxele neoficiale mari pentru exportatori și intimidarea companiilor din domeniul producerii și exportului de nuci au fost orchestrate de Guvernul Filip. Este declarația președintelui Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului. Într-o conferință de presă, Igor Munteanu, a menționat că, din anul 2016, piața nucilor a cunoscut un regres în Republica Moldova.

„În anii 2015-2016, pe piață activau cinci mari companii. În decembrie 2016, anumiți asociați ai Guvernului Filip au revendicat o mai mare parte din piață”, a spus Igor Munteanu. Deputatul a menționat că Guvernul Filip a creat un grup de lucru, care a întreprins o serie de măsuri sub pretextul identificării unor restituiri nejustificate de TVA, contrabandă, evaziune fiscală și falsuri în actele de achiziții.

„Cel mai des companiile de pe piața nucilor au fost sancționate pentru că achiziționau loturi de nuci fără a completa așa-zisele „acte de achiziție”, iar în lipsa acestora, acuzația care li se aducea era de contrabandă și evaziune fiscală”, a declarat Igor Munteanu.

Deputatul a menționat că, în perioada 2016-2017, mai multe organe de control ale statului au blocat activitatea companiilor specializate în exporturile de nuci. „Au fost sechestrate mii de tone de nuci, au fost reținute mai multe persoane, iar șocul acestor intervenții ale autorităților de control au produs un mare dezechilibru pe piața exporturilor de nuci”, a mai spus președintelui Comisiei economie, buget și finanțe.

Igor Munteanu a cerut tuturor organelor de control să curme orice fel de abuzuri, iar exportatorilor de nuci le-a cerut să revină la practica de achiziție prevăzută de lege, prin oferirea unui preț just, pentru ca producătorii de nuci să nu-și mai taie plantațiile.

Prezent la conferința de presă, deputatul Alexandru Slusari, a precizat că piața nucilor este în schimbare, iar cultivatorii vor simți curînd acest lucru. „Exporturile din sectorul agroindustrial vor fi monitorizate de Parlament, prețurile vor corespunde veniturilor reale ale țăranilor”, a dat asigurări Alexandru Slusari.

În replică la cele declarate în conferință, președintele PDM Pavel Filip a scris pe pagina personală de Facebook că subiectul nucilor apare în spațiu public înainte de alegeri. „A fost creată o comisie la Ministerul Agriculturii. N-a găsit nimic, așa că s-a apucat Guvernul de lucru. Pentru că n-au găsit nimic din nou, investigațiile s-au mutat la Parlament. Și asta pentru ca deputații să poată declara orice, fără ca să poarte răspundere”, a scris Pavel Filip.

Sursa: IPN