IGOR DODON: SPER SA FORMAM UN GUVERN CARE VA COLABORA CU RUSIA

Președintele intenționează să orienteze activitatea viitorului guvern al Republicii Moldova spre o colaborare constructivă și un parteneriat strategic cu Federația Rusă.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a exprimat speranța că în următoarele zece zile va fi format guvernul țării, care va fi gata să colaboreze în mod constructiv cu Rusia. Șeful statului a făcut această declarație în cadrul vizitei în Republica Bașcortostan (Bașkiria) din Federația Rusă.

În calitatea sa de oaspete de onoare, președintele Republicii Moldova a participat la reuniunea Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, care a avut loc în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan, și la care au participat șefii de stat ai Uniunii. După care președintele moldovean s-a deplasat într-o deplasare în Republica Bașcortostan, Federația Rusă.

După întrevederea avută cu președintele interimar al Republicii Bașcortostan, Radii Habirov, Dodon a făcut un bilanț al acestei discuții, în cadrul căruia a spus că de cînd a devenit președinte a întreprins un șir de vizite oficiale în Federația Rusă și a avut multe întîlniri cu conducerea Rusiei.

"Avem relații excelente la nivel de șefi de stat. Din păcate, în acest răstimp, așa și nu au mai fost legate relații normale la nivel de guvern și parlament. Dar noi avem speranța că după alegerile parlamentare, car au avut loc în Moldova acum trei luni, vom putea, în următoarele zece zile, să formăm guvernul", a declarat Dodon, fiind citat de site-ul oficial al președintelui Republicii Bașcortostan.

El a promis să orienteze activitatea executivului spre o colaborare constructivă și parteneriat strategic cu Federația Rusă.

"Dacă noi nu vom reuși să formăm un guvern care să-l susțină pe președinte și în această chestiune, atunci vom dizolva Parlamentul și vom merge la alegeri parlamentare anticipate. Spre sfîrșit de an, eu sînt sigur, vom avea un guvern care va accepta parteneriatul strategic cu Federația Rusă", a menționat Dodon.

Președintele a mai menționat că ceea ce nu s-a reușit să se realizeze la nivel de parlament și guvern timp de doi ani, a fost compensat în cadrul întrevederilor dintre președinți și în cadrul relațiilor stabilite la nivel de regiuni.

În această perioadă, potrivit lui Dodon, au fost semnate cîteva zeci de acorduri interregionale. În afara de aceasta, a menționat președintele, Moldova este singura țară care acum un an a obținut statutul de stat observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

"În acest răstimp, noi am reușit să majorăm de 10 ori volumul mărfurilor exportate în țările membre ale Uniunii Economice Eurasiatice. Desigur, avem perspective foarte mari. Sînt sigur că Moldova va dezvolta relații bune cu UEEA", a mai spus șeful statului.

El a mai spus că noul proiect integraționist în cadrul UEEA are mari șanse. Potrivit lui, spre deosebire de alte uniunii integraționiste, în carul UEEA toți membrii, indiferent de puterea economică și de numărul populației, au drepturi egale și drepturi egale de vot.

"Aici toți sînt egali: și Kîrgîzstanul, și Armenia, și Rusia, și Belarus, și Kazahstan. Toți au drepturi egale. Este foarte interesant și atractiv pentru așa state ca Moldova. Noi am făcut un pas anul trecut (obținerea statutului de observator în cadrul UEEA – n.n.) și sînt sigur că vom merge mi departe", a declarat Dodon.

Sursa: sputnik.md