IGOR DODON S-A INTILNIT CU ILHAM ALIYEV

A doua întrevedere a Preşedintelui Igor Dodon în cadrul vizitei de lucru la Așgabat a avut loc cu Ilham Aliyev, Președintele Republicii Azerbaidjan.

În cursul întrevederii, şeful statului a reiterat interesul față de promovarea în continuare a dialogului politic bilateral la diferite niveluri și în toate domeniile, întru binele popoarelor noastre.

Igor Dodon a apreciat pozitiv organizarea Forumului Internațional de la Baku, la care a avut onoarea să participe și anul trecut, și în anul curent. Astfel de evenimente oferă comunității internaționale o platformă reală pentru a discuta mult mai constructiv despre starea de lucruri și căile de soluționare a problemelor existente. Şeful statului examinează posibilitatea de a participa și la cel de-al optulea Forum, care va avea loc la Baku, în perioada 12-14 martie, anul viitor.

Referindu-se la cooperarea comercial-economică, părţile au menționat că, în pofida unei tendințe pozitive care s-a înregistrat în ultimul timp în comerțul bilateral, s-a constatat că acest volum nu reflectă în totalitate posibilitățile de colaborare de care dispun statele noastre în acest domeniu, fapt ce determină necesitatea elaborării unor pași concreți de dezvoltare a relațiilor comercial-economice bilaterale.

În mod special, Preşedintele Igor Dodon a subliniat interesul țării noastre pentru realizarea unor proiecte investiționale comune, crearea întreprinderilor mixte, participarea partenerilor azeri în activitatea Zonelor Economice Libere, a parcurilor industriale, a expozițiilor specializate din Moldova, colaborarea în domeniul transporturilor, energeticii, etc.

Ținînd cont de faptul că ultima ședință a Comisiei Interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare comercial-economică a avut loc la Chișinău, în anul 2012, şeful statului nostrum şi-a exprimat disponibilitatea de a organiza în timpul apropiat cea de-a 4-a ședință, și de a desfășura, în marja acestui eveniment, un forum al oamenilor de afaceri din ambele state.

“I-am adresat mulțumiri dlui Ilham Aliyev pentru sprijinul acordat Republicii Moldova, în special pentru proiectele din domeniul culturii și educației, care au fost realizate în Autonomia Găgăuză, prin intermediul Fundației „Heydar Aliyev”. Astfel, datorită înțelegerilor pe care le-am obținut în anul 2017 cu Ilham Aliyev, în prezent, la Ceadîr-Lunga se finalizează lucrările de construcție a unui Centru cultural-educațional unde circa 700 de copii din această regiune vor studia muzica și alte genuri ale artei”; a menţionat Preşedintele R. Moldova.

În încheierea discuției, Igor Dodon a reiterat Președintelui Republicii Azerbaidjan invitația de a efectua o vizită oficială în Republica Moldova, lucru care oferă o bună oportunitate de a discuta în detaliu subiecte ce țin de relațiile moldo-azere.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova