IGOR DODON S-A INTILNIT CU AMBASADORUL POLONIEI

Președintele țării, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk. În cadrul dialogului, interlocutorii au abordat mai multe aspecte ce țin de relațiile bilaterale între țările noastre.

Șeful statului a apreciat faptul că Polonia rămîne unul din partenerii noștri europenii cei mai activi în toate domeniile, iar în domeniul comerțului se plasează în Top-10 parteneri comerciali ai Republicii Moldova.

Totodată, părțile au făcut un schimb de opinii în privința politicii interne și externe a Republicii Moldova. În acest context, Igor Dodon a menționat faptul că astăzi, 27 iunie, se împlinesc 4 ani de la semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Președintele țării a reiterat că are anumite obiecții în privința acestui document, însă sînt și aspecte pozitive – în primul rînd, este vorba de creșterea volumului comerțului exterior cu țările UE.

”Trebuie să constatăm lipsa reformelor și rezultatelor reale pe mai multe componente ale Acordului de Asociere. Întîmplător sau nu, dar anume în ajunul acestei date a fost luată decizia controversată a Curții Supreme de Justiție privind anularea rezultatelor alegerilor locale în municipiul Chișinău. Cel mai probabil, asemenea exemple denotă cel mai elocvent ”succesul” implementării Acordului de Asociere, unde reforma justiției este unul din pilonii de bază”, a menționat Igor Dodon.

Șeful statului a subliniat că Republica Moldova are nevoie de reforme reale pentru sporirea calității vieții cetățenilor. ”Orice mimare a implementării acquis-ului comunitar din partea guvernărilor proeuropene din ultimii 9 ani este în detrimentul atît a Republicii Moldova, cît și a imaginii partenerilor noștri externi”, a declarat Președintele țării.

La finele întrevederii, Igor Dodon a informat Ambasadorul că a acceptat invitația președintelui acestei țări, Andrzej Duda, de a efectua o vizită în Polonia în luna decembrie, curent.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova