IGOR DODON S-A INTILNIT CU ADOLF OGI, EX-PRESEDINTELE CONFEDERATIEI ELVETIENE

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu dl Adolf Ogi, preşedinte al comitetului de patronaj al Fundaţiei elveţiene „Swisscor”, ex-preşedinte al Confederaţiei Elveţiene.

Șeful statului a salutat vizita la Chişinău a dlui Adolf Ogi și a apreciat înalt activitatea fundaţiei Swisscor pe parcursul celor 10 ani de cooperare cu ţara noastră în vederea acordării asistenţei copiilor defavorizaţi din RM.

De asemenea, președintele a mulțumit pentru posibilitatea oferită celor aproximativ 473 de copii defavorizaţi din țara noastră de a se deplasa în Elveţia pentru participare la tabăra medicală de vară Swisscor şi de a beneficia de investigaţii medicale de înaltă calitate, toate costurile fiind asumate de fundația elvețiană.

Igor Dodon a apreciat înalt faptul că Republica Moldova a fost ţară beneficiară a proiectelor Swisscor exprimîndu-și speranța că această colaborare va continua.

În cadrul întrevederii au fost discutate subiecte cu privire la situaţia ce ţine de reglementarea conflictului transnistrean, precum şi eforturile constante depuse de comunitatea internaţională în acest sens. Șeful statului a subliniat importanţa pregătirii întrevederii în formatul „5+2”, în cadrul căreia pot fi soluționate cele mai actuale probleme ce figurează în agendă deja de mai mult timp.

De asemenea, părțile au discutat despre procedurile de organizare și desfășurare a referendumurilor locale și naționale. Elveția organizează anual referendumuri pe diverse subiecte importante care vizează țara și regiunile acesteia, populația în ansamblu sau doar unele categorii.

Președintele și-a exprimat interesul pentru o studiere mai detaliată a experienţei istorice a Elveţiei în domeniul păstrării statutului de neutralitate permanentă menționînd că aceasta poate servi drept exemplu de factor care poate contribui la menţinerea echilibrului intereselor actorilor internaţionali influenţi față de Republica Moldova.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova