IGOR DODON: REPUBLICA MOLDOVA VA PRIMI 168 DE AMBULANTE NOI

În curînd în țară vor sosi 168 de ambulanțe care vor fi repartizate în spitalele din localitățile țării. Despre acest lucru a anunțat președintele Igor Dodon după întrevederea de lucru cu prim-ministrul Ion Chicu și președintele parlamentului, Zinaida Greceanîi.

“În următoarele luni vom primi în Republica Moldova 168 de unități de ambulanțe noi. Sîntem pe ultima etapă de asamblare a acestor ambulanțe acolo unde au fost comandate și vor fi livrate în următoarele 4,5 luni în toate raioanele țării”, a conchis șeful statului.

Totodată, președintele Dodon a anunțat mai mai multe inițiative prezidențiale cu tentă socială. Potrivit inițiativei șefului statului, toate spitalele raionale vor rămîne să funcționeze. Mai mult, șeful statului a solicitat ca spitalele raionale să fie dotate cu echipament medical modern.

“Referitor la spitale raionale, categoric nu se admite practica anterioară de închidere sau de fuzionare a spitalelor raionale. Toate spitalele raionale rămîn să funcționeze. În afară de aceasta, am solicitat ca în spitalele raionale să fie găsite resurse imediate de a dota cu minim de utilaje și echipamente moderne. Urmează în următoarele luni să fie anunțate licitații și să asigurăm aceste spitale cu tehnica și utilajul necesar”, a conchis președintele.

De asemenea, din februarie, va fi reluat programul ”Un doctor pentru tine”. În cadrul acestui program vor fi efectuate gratis screaningul pulmonar și mamar și desfășurate consultații și tratament stomatologic pentru copii.

”Am pus sarcina să reluăm programul “Un doctor pentru tine”, care va fi reluat începînd cu luna februarie. Echipele mobile de medici calificați vor merge în localitățile din Republica Moldova și gratis vor face screaningul pulmonar și mamar, în afară de aceasta vor face tratamentul și consultare gratuită stomatologică la copii”, a spus Dodon.

Potrivit inițiativei șefului statului, din februarie, vor fi achitate cheltuielile pentru transport a persoanelor cu maladii oncologce, care vin la Chișinău pentru tratament.

”Am dat indicații ca începînd cu luna februarie să achităm cheltuielile pentru transport a persoanelor cu maladii oncologice. Toate cheltuielile de transport pentru aceste persoane vor fi compensate de către stat”, a menționat Igor Dodon.

Sursa: a-tv.md