Igor Dodon: "Republica Moldova trece printr-o dubla situatie de risc"

La ședința Consiliului Suprem de Securitate de astăzi, 12 August, s-a discutat despre situația de secetă înregistrată în Republica Moldova, despre pandemia de COVID-19 și despre recuperarea banilor devalizați din sectorul bancar, transmite MOLDPRES.

Președintele țării, Igor Dodon, a făcut totalurile subiectelor discutate la ședința Consiliului de Securitate, afirmînd că Republica Moldova trece prin duble situații de risc – situația de secetă, care a afectat culturile agricole, dar și pandemia de coronavirus, care afectează atît sănătatea populației, cît și economia statului.  

Șeful statului a declarat că siguranța alimentară a Republicii Moldova nu a fost afectată și că autoritățile fac tot posibilul pentru ajutorarea agricultorilor. ”La Fondul de susținere a agricultorilor avem 1 miliard 100 milioane de lei. Vom solicita un credit din partea Băncii Mondiale destinat tot agricultorilor”, a spus Igor Dodon.

Făcînd referire la situația pandemică, Președintele a declarat că nu există imunitate colectivă. “În Republica Moldova au fost înregistrate patru cazuri de îmbolnăvire repetată de coronavirus”, a spus șeful statului. El a îndemnat cetățenii moldoveni să respecte măsurile de reducere a infecției cu COVID-19 și să fie precauți.

Vorbind despre cel de-al treilea subiect discutat la ședința Consiliului Suprem de Securitate, Igor Dodon a declarat că autoritățile au recuperat 6,3 miliarde de lei și că se înregistrează o accelerare pentru recuperarea banilor devalizați care se află în exterior. “Republica Moldova a semnat cu 51 de state cereri de asistență juridică, iar cu 19 țări avem deja comisii rogatorii care va permite recuperarea a sute de milioane de dolari”, a spus șeful statului.