IGOR DODON, REALES PRESEDINTE AL PSRM, LA CEL DE-AL XIII-LEA CONGRES

La cel de-al XIII-lea Congres al Partidului Socialiştilor, desfăşurat duminică, 29 noiembrie, Igor Dodon a fost reales, cu unanimitate de voturi, preşedinte al PSRM. De la tribuna centrală, liderul reales al PSRM le-a adresat mulțumiri mamei și soției pentru susținere. Totodată, delegaţii la Congres au votat componența Consiliului Republican, în număr de 80 de membri, printre care deputații fracțiunii parlamentare a PSRM, consilierii din CMC, președinții și consilierii raionali din toate raionalele țării.

La Congres, au participat circa 2000 de delegaţi şi invitaţi din întreaga ţară, ambasadori acreditați în Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice din mai multe ţări, cum ar fi Federaţia Rusă, Ucraina, Germania, România. Delegaţia Federaţiei Ruse a fost reprezentată de Serghei Mironov, deputat în Duma de Stat a Federaţiei Ruse, liderul Partidului „Spravedlivaia Rossia”, Irina Rodnina, membru al fracţiunii „Edinaia Rossia” în Duma de Stat, campioană olimpică la patinaj artistic, Nicolai Staricov, scriitor, co-preşedinte al Partidului „Velicoe Otecestvo” şi alţii.

”Este un eveniment istoric pentru PSRM, dar și pentru întreaga Republică Moldova. Noi am demonstrat, demonstrăm și vom demonstra că, Republica Moldova are șanse la izbîndă. Vreau să vă informez că din 975 de delegați care au fost aleși pentru Congresul de astăzi,  964 s-au înregistrat, 960 sunt invitați, astfel, declar Congresul deschis”, a rostit Dodon la inaugurarea evenimentului.

Daniel Bliort, delegatul din partea Partidului Socialist Român, i-a salutat pe participanții la congres în limba rusă, iar mai apoi a declarat că îşi va rosti discursul în limba moldovenească. El şi-a manifestat încrederea că socialiştii vor aduce lumină în cazul miliardul furat şi cel al deţinuţilor politici Grigore Petrenco şi Alexandr Roşco. „Sunt sigur că Partidul Socialiștilor va apăra istoria Moldovei și statalitatea Moldovei", a declarat Bliort, adăugînd că îl vede pe Igor Dodon drept viitor președinte al Republicii Moldova.

Un delegat din Germania i-a invocat pe „oligarhii care au capturat R. Moldova" și a spus că statul este „invadat de corupție".

Deputatul rus Serghei Mironov, liderul Partidului „Spravedlivaia Rossia", a etichetat actuala alianţă de guvernare ca fiind Alianța proeuropeană „coruptă, care urmărește doar propria îmbogățire". „Guvernul Republicii Moldova nu face nimic pentru acest popor și se orientează doar către curatorii lor din Vest. Noi suntem alături de voi", a declarat Mironov de la tribuna Congresului.