„IGOR DODON RASPUNDE”

În ciuda crizei economice, fondul de salarizare în R. Moldova a crescut cu 1,3 miliarde de lei

În ciuda crizei economice, provocate în mare parte de pandemie, fondul de salarizare în Republica Moldova a crescut în acest an cu 1,3 miliarde de lei. Despre aceasta Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii live, făcînd referire la ultimele date prezentate de premierul Ion Chicu.

“Pe fondul crizei, secetei și a pandemiei, salariile din țara noastră în acest an au crescut. Despre asta trebuie să vorbim”, a spus Igor Dodon.

Potrivit Biroul Național de Statistică, în trimestrul II 2020, cîștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7849 lei, fiind în creștere cu 7,5% față de perioada similară a anului trecut și cu aproape 3 la sută față de trimestrul precedent.

 

“Crearea condițiilor necesare ca tinerii să rămînă acasă pentru noi este o prioritate”

Crearea condițiilor necesare ca tinerii să rămînă acasă, în Republica Moldova, pentru noi este o prioritate. Declarația a fost făcută de Igor Dodon. Candidatul independent la funcția de președinte a menționat că pentru tinerii din țara noastră este important să facă studii de calitate, să-și găsească un loc de muncă cu salariu decent și să fie aproape de familie.

“Pentru fiecare din aceste etape eu împreună cu echipa, Guvernul, am lansat mai multe programe naționale”, a spus Igor Dodon.

„Am început în acest an cu lansarea a 18 platforme industriale. Venim cu suport pentru tineri, în special în zone rurale. Am văzut că Guvernul a aprobat 40 de proiecte pentru programul “PARE 1+1”, este vorba de 10 milioane de lei sub formă de grant, care vor fi acordate din bugetul de stat pentru cei care revin acasă și vor să facă afacere. Astfel de programe vor fi și mai multe anul viitor”, a spus Dodon.

Candidatul independent a vorbit și despre un nou concept al programului guvernamental “Prima casă”.

„Putem face rost de resurse financiare mai ieftine, pentru a asigura o linie de creditare pentru procurarea locuinței nu de 10-15 ani, dar de exemplu, de 30-35 de ani. Este practica internațională, ipotecă pe termen lung pentru familii tinere. Astfel de program ar putea fi lansat chiar anul viitor cu suportul echipei noastre”, a conchis Dodon.

 

Igor Dodon a vizitat aproape toate raioanele din țară

De la începutul acestei campanii electorale, candidatul independent Igor Dodon a vizitat, zilnic, cîte două raioane din țară. În cadrul emisiunii live “Igor Dodon răspunde”, el a povestit că pînă în prezent a discutat, față în față, cu aproape 50 de mii de cetățeni.

„Au rămas două zile pînă la sfîrșitul campaniei, în această perioadă am fost în toate raioanele republicii, cu excepția la 3, 2 finalizez azi întrevederile și rămîne raionul Telenești. Deja am organizat peste 225 de întrevederi și am reușit să discut așa, față în față, cu 45-50 mii de oameni”, a spus Igor Dodon.

Candidatul independent le-a sugerat și oponenților săi politici să fie mai aproape de cetățeni.

„Este o experiență foarte bună. Știu că oponenții mei politici au făcut mai puține întrevederi în această campanie, s-au axat pe alte accente, strategii. Le recomand în ultimele zile să fie mai aproape de cetățeni”, a spus Dodon.

 

Igor Dodon a explicat cum vor fi repartizate cele 275 milioane ruble oferite de Rusia pentru agricultorii moldoveni

Suportul oferit de Federația Rusă pentru agricultorii moldoveni în valoare de 275 de milioane de ruble va fi împărțit crescătorilor de cereale de grupa a doua, care au suportat pierderi mai mari de 60%. Din acești bani va fi compensata motorina, care este procurată pentru lucrările de toamnă. Despre aceasta Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii live.

Totodată, Igor Dodon spune că ajutorul va fi repartizat în două etape.

„Prima etapă în acest an, acum toamna, cu motorină pentru pregătirea terenului, este vorba de 20-30 litri de motorină la ha. Și eu cred că acești bani vor fi folosiți pentru compensarea acestor cheltuieli pentru grupa a doua. Primăvara să ajutăm agricultorii pentru semănat, să ajutăm la procurarea semințelor. Probabil vom avea nevoie de resurse suplimentare, în jur de 100 mln lei pentru compensarea motorinei”, a mai spus Igor Dodon.

 

“Susțin familia tradițională”

Sînt împotriva noțiunii de părinte 1 și părinte 2! Sînt împotriva ca să dispară mama și tata! Declarația a fost făcut de Igor Dodon.

„Eu sînt pentru familia noastră tradițională. Aceste noțiuni de părinte 1, părinte 2, să dispară noțiunea de tată și mamă, eu sînt împotrivă. Sînt împotriva marșurilor minorităților sexuale. Cred că trebuie să facem tot posibilul să păstrăm ceea ce am primit de la strămoși. Foarte mulți șefi de state, șefi din Guverne, chiar și din Europa sînt pentru păstrarea acestor valori”, a spus Igor Dodon.

 

“Să punem punct în aceste alegeri din primul tur și pentru a economisi banii bugetari”

Igor Dodon spune că familia l-a rugat să obțină victoria la alegerile prezidențiale din acest an chiar din primul tur și asta pentru ca să poată petrece mai mult timp împreună. Despre aceasta candidatul independent a povestit în cadrul emisiunii live.

„Am venit ieri seara acasă, mai devreme și ai mei m-au rugat mult să înving din turul 1, mai ales copiii. Au spus, tata, dacă va fi turul 2, tot așa vor fi două săptămîni nu o să fii acasă. Hai învinge din turul 1”, povestește Igor Dodon.

Igor Dodon mai spune că soția sa, Galina, în această perioadă se ocupă singură de gospodărie.

„Singură merge la volan, singură merge la magazin după cumpărături. Potrivit legislației Republicii Moldova, familia președintelui are dreptul la pază. Soția toți acești patru ani merge singură la volan, merge la magazin și eu nu văd nicio problemă”, a mai spus Igor Dodon.

Într-un final, candidatul independent a îndemnat cetățenii să iasă la vot în data de 1 noiembrie.

“Să punem punct în aceste alegeri din primul tur și pentru a economisi banii bugetari”, a conchis Dodon.

 

“În 2021, pensia va fi indexată cu cel puțin 10%”

În 2021, pensiile vor fi indexate de două ori, în aprilie și octombrie, iar creșterea sumară va fi de cel puțin 10%. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon.

Totodată, Dodon a declarat că se va păstra ajutorul de 900 de lei pentru persoanele care au pensia mai mică de 3000 de lei.

“În 2020, prima dată în 29 de ani pensia a fost indexată de 2 ori: în aprilie și octombrie. În total indexarea a fost de 6% în acest an. Unii ne critică de ce doar cu 1% în octombrie. Înțelegînd că indexarea e mică, am dat și un ajutor de 900 de lei, la început de an a mai fost un ajutor de 700 lei pentru persoane care au pensie de pînă la 3000 lei”, a explicat candidatul independent.