IGOR DODON PREZICE UN INCEPUT DE VARA EXTREM DE FIERBINTE PE ARENA POLITICA

Președintele țării, Igor Dodon, vorbește despre un început de vară extrem de fierbinte pe arena politică și anunță ziua cînd ar putea avea loc alegerile anticipate, în cazul declanșării acestora.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că intervalul 3-7 iunie va fi decisiv pentru viața politică din Moldova, marcată de o criză profundă după alegerile parlamentare din februarie generată de incapacitatea forțelor politice care au acces în Parlament de a crea o coaliție de guvernare.

Astăzi, 24 mai, se împlinesc exact trei luni de la scrutinul din februarie, în urma căruia în legislativ a acces PSRM cu 35 de deputați, PDM - cu 30 de parlamentari, Blocul Politic ACUM – cu 26 de mandate, Partidul ”Șor„ – cu 7 parlamentari și 3 deputați neafiliați. În tot acest interval, toate încercările deputaților PSRM de a începe un dialog cu deputații Blocului ACUM cu privire la crearea unei majorități de guvernare s-au soldat cu un eșec.

Președintele Igor Dodon s-a adresat, săptămîna aceasta, Curții Constituționale cu o sesizare pentru a solicita o explicație cu privire la data de cînd încep să curgă cele trei luni pe care Parlamentul le are la dispoziție pentru a crea Guvernul sau a vota legi. Potrivit Constituției Republicii Moldova, în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

Adresarea lui Igor Dodon către Curte este motivată de faptul că o parte din juriști susțin că cele trei luni încep să curgă de la data validării de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor și a mandatelor de deputat (9 martie 2019), iar alții spun că din ziua ședinței de constituire a Parlamentului (21 martie). În aceste condiții nu este clar dacă ziua X este pe data de 9 iunie sau pe 21 iunie.

”Sînt sigur că interpretarea Curții va fi că 9 iunie este data limită. În acest caz, perioada 3-7 iunie, va fi săptămîna cînd va fi luată decizia finală: dacă se creează o guvernare sau se dizolvă Parlamentul. Anume această perioadă va fi decisivă”, a declarat șeful statului în cadrul unei emisiuni la un post local de televiziune.

Potrivit președintelui țării, în acest caz, pe data de 10 iunie se va adresa din nou la Curtea Constituțională cu solicitarea de a explica dacă sînt circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și anunțarea datei alegerilor anticipate. Acest lucru se va întîmpla dacă pînă atunci Parlamentul nu va alege conducerea Legislativului și nu va adopta nicio lege.

”Cel mai probabil, voi invita fracțiunile cu care voi discuta despre dizolvarea Parlamentului și data alegerilor anticipate”, a declarat Dodon.

Președintele spune că în eventualitatea unor alegeri anticipate va stabili data scrutinului în una din duminicile de la sfîrșitul lui octombrie – începutul lui noiembrie.

”Asta înseamnă ori duminică pe 20, ori 27 octombrie, sau în duminicile din 3; 10; 17 noiembrie”, a menționat Dodon.

Șeful statului a precizat că timpul va permite convocarea anticipatelor și în septembrie, însă, în opinia sa, acest termen nu este rezonabil, deoarece campania electorală va pica în plin sezon estival.

Totuși, președintele țării a declarat că trebuie depuse toate eforturile pentru a evita declanșarea alegerilor parlamentare anticipate în Moldova.

Sursa: sputnik.md