IGOR DODON: NU EXAMINEZ OPTIUNEA DE A PLECA DIN FUNCTIA DE PRESEDINTE

„În calitate de președinte al Republicii Moldova, eu nu examinez opțiunea de a pleca din funcția de președinte, pentru că aceasta va fi o decizie iresponsabilă și va crea un haos în Republica Moldova”. Astfel a comentat președintele Igor Dodon sugestia președintei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, de a demisiona pentru a permite organizarea concomitentă de alegeri prezidențiale și parlamentare. Aceasta, potrivit liderei PAS, fiind „singura soluție constituțională ca să ieșim din actualul impas” politic.

În cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, Igor Dodon a spus că nu crede că demisia sa va contribui la rezolvarea problemelor reale cu care se confruntă oamenii. Din contra, va crea o criză politică suplimentară. „Demisia președintelui și mergerea la anticipate în condițiile unui președinte demis – asta înseamnă că nu avem Parlament funcțional, Guvern funcțional și nu avem nici președinte în funcție. Va fi probabil primul caz în istoria Republicii Moldova dacă se merge după acest scenariu, cînd nu avem nicio instituție de stat funcțională pe deplin. Toate trei instituții paralizate. Nu putem să ne permitem acest lucru”, a adăugat șeful statului.

Igor Dodon a subliniat că președintele a fost ales prin vot direct și mandatul acestuia este pînă pe 23 decembrie sau pînă la alegerea unui nou președinte și accederea acestuia în funcție.

Șeful statului spune că așteaptă decizia Curții Constituționale la sesizarea (PSRM) dacă este posibilă organizarea alegerilor prezidențiale simultan cu alegerile parlamentare anticipate. Dacă răspunsul va fi afirmativ, va invita partidele politice la Președinție pentru a găsi soluția potrivită.

Sursa: IPN