IGOR DODON: MAREA MAJORITATE A CETATENILOR ISI IUBESC TARA SI, IMPREUNA CU EI, O VOM SALVA

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a referit la situaţia politică actuală, la recentele alegeri locale de la Chişinău şi Bălţi, dar şi la alegerile parlamentare ce urmează să aibă loc în toamna anului curent.

- Dle Preşedinte, cum vi se pare situaţia politică actuală?

- Destul de interesantă, deoarece ultimele schimbări ce au avut loc permit de tras anumite concluzii, dar şi previziuni de viitor. Alegerile din Chişinău şi Bălţi, au clarificat multe lucruri sau, mai bine zis, au scos la iveală situaţii care pînă mai ieri puteau fi doar intuite.

- La ce vă referiţi?

- La jocurile de culise care s-au făcut şi se mai fac încă, la aranjamentele dintre partidele ce-şi spun pro-europene, care devin tot mai evidente. Pe dvs. nu v-a mirat că reprezentanţii aşa-zişilor oponenţi ai actualului regim au cîştigat atît de uşor primăriile de Chişinău şi Bălţi? Se ştie că Republica Moldova e un stat capturat în mare parte, iar despre controlul total al puterii asupra organelor electorale, instanţelor de judecată, altor structuri relevante din punct de vedere al alegerilor cunosc pînă şi elevii. Eu nu zic că puterea trebuia să facă uz de aceste instituţii ale statului şi să încerce să influenţeze alegerile. Doamne fereşte! Dar ştiind felul de a fi al guvernării, e de mirare şi e tare suspectă poziţia lor în raport cu aceste alegeri. E clar că puterea actuală a cedat intenţionat aceste două primării, a făcut tot posibilul ca ele să revină anume acestor două partide.

- Care ar fi sensul ca PD să fie interesat de preluarea Primăriei Chişinău de către Andrei Năstase, liderului unui partid care luptă de ani buni de zile cu actuala putere?

- Păi nu vedeţi că în ultimul timp se discută deja deschis, inclusiv la nivel de conducători de misiuni diplomatice acreditate în RM, despre o nouă coaliţie de guvernare a partidelor ce-şi spun pro-europene?! Însă, pentru a face o asemenea coaliţie trebuie ca partidele respective să aibă suficiente mandate în viitorul Parlament. Acum ele nu le au şi toate sondajele de opinie arată că socialiştii vor obţine majoritatea. Aceleaşi sondaje arată că, dacă partidul condus de Maia Sandu şi cel condus de Vlad Plahotniuc trec în Parlament, atunci în cazul partidului condus de Andrei Năstase există multe semne de întrebare. De aceea, i s-a oferit Primăria Chişinău lui Andrei Năstase ca să-şi crească rating-ul şi să tragă după sine şi partidul. Nu exclud că au fost şi anumite sfaturi în acest sens de la occidentali, de cuvîntul cărora ascultă şi guvernarea actuală, şi aşa-zisa opoziţie pro-europeană.

- Bine, dar la Bălţi în lupta pentru Primărie a învins reprezentantul unui partid care nu poate fi considerat pro-european.

- Intuiesc că şi aici e vorba de o strategie electorală, iar scopul este de a creşte pe stînga încă un jucător politic cît de cît, care să ia voturi de la PSRM, să reducă şansele socialiştilor de a prelua puterea de sine stătător şi, respectiv, să sporească şansele celor ce se declară pro-europeni de a veni la putere. După cum bine cunoaşteţi, strategiile electorale sînt diferite şi de multe ori unii aşa-zişi actori politici nici nu-şi dau seama că li s-a rezervat un rol anume în strategia altui jucător. Dar, dacă stai şi analizezi atent lucrurile, concluziile vin de la sine.

- Din contra, Dle Preşedinte, mai des auzim afirmaţii că Dvs. şi PSRM aţi avea înţelegeri ascunse cu guvernarea actuală.

- Scopul celor care promovează ideile respective este clar. Pe de o parte, se încearcă asocierea mea şi a PSRM cu guvernarea, care e urîtă şi detestată de cea mai mare parte a populaţiei ţării, în speranţa că antiratingul acesteia se va răsfrînge şi asupra noastră şi ne va diminua şansele electorale, iar pe de altă parte aceste afirmaţii au scopul de a camufla jocurile de culise care se fac, acele aranjamente care, potrivit strategilor guvernării, ai aşa-zisei opoziţii de dreapta şi ai partenerilor lor occidentali, trebuie să paveze calea spre o nouă guvernare pro-europeană.

- Dar, dacă facem abstracţie de interesul strict politic pe care-l aveţi Dvs. şi PSRM, ce ar fi rău dacă Moldova ar avea o nouă coaliţie de guvernare pro-europeană?

- Dar ce dvs. încă nu aţi înţeles pînă acum ce înseamnă pentru Moldova aşa-zisele coaliţii de guvernare pro-europene? Pot să vă amintesc aici şi de miliardul furat din sistemul bancar, şi de satele care au rămas pustii, şi de sutele de mii de oameni care au părăsit Moldova pentru totdeauna, şi de sărăcia, corupţia, justiţia controlată, economia distrusă, sistemul social pus pe butuci etc. Cam asta înseamnă „guvernare în stil pro-european” şi „arhitecţii” de peste hotare, care creează astfel de coaliţii în Moldova de la 2009 încoace, înţeleg foarte bine cu ce se ocupă ele şi unde au adus ţara.

- De ce dar le susţin?

- Pentru că pe ei Moldova îi interesează doar în scop geopolitic şi prea puţin le pasă de faptul că ţara e distrusă zi de zi, iar oamenii pleacă cu sutele de mii de aici. Lor le trebuie controlul total asupra Moldovei ca să ne poată folosi în jocurile care se fac la nivel regional şi mondial, iar cei care conduc de la 2009 încoace acceptă să fie folosiţi în aceste jocuri, mulţumindu-se cu recompensa ce le este oferită – posibilitatea de a fura în continuare ţara, de a se îmbogăţi pe spatele sărmanilor oameni.

- Înseamnă aceasta că priviţi următoarele alegeri parlamentare într-un fel ca pe o luptă pentru Moldova?

- Aşa şi va fi, pentru că, dacă mai rămîn încă o dată la putere aşa-zişii pro-europeni, măcar şi pentru un singur mandat, nu vom mai avea ce salva. Ţara e distrusă zi de zi şi uneori am impresia că acest lucru se face intenţionat, pentru ca oamenii să se dezamăgească, să spună că, decît un astfel de stat, mai bine deloc. Dar, greşesc amarnic cei care cred că vor reuşi să lichideze statalitatea Republicii Moldova. Marea majoritate a cetăţenilor îşi iubesc ţara şi, împreună cu ei, o vom salva, o vom readuce pe o cale de dezvoltare firească şi îi vom asigura viitorul pe care-l merită. Iar primul pas în această direcţie va fi făcut în alegerile parlamentare din acest an.

- Mizaţi pe careva parteneri politici?

- Chiar dacă am vrea, nu prea avem pe cine miza. Uitaţi-vă ce s-a întîmplat în alegerile primarului capitalei! Pretinşi lideri şi pretinse partide de stînga fie au susţinut deschis candidatul dreptei, fie au facilitat victoria acestuia prin inacţiune. Aşa e şi la nivel de ţară! Vă spun deschis şi cu toată sinceritatea – numai PSRM a mai rămas devotat ideilor de decenii ale stîngii din Moldova şi numai PSRM e preocupat cu adevărat de salvarea statalităţii, de viitorul prosper al ţării!

De aceea, mizăm numai pe poporul RM. Cu cetățeni vom face alianțe și parteneriate, nu cu pseudoparteneri care fac jocul eurounioniștilor și oligarhilor.

- Dar are oare capacitatea stînga socialistă de a învinge de sine stătător în alegerile parlamentare?

- Echipa socialistă este mai puternică, mai consolidată şi mai motivată decît oricînd. Iar ceea ce se întîmplă zi de zi în Moldova e cel mai puternic stimulent pentru socialişti de a prelua puterea şi de a asigura ţării prezentul şi viitorul pe care-l merită. Şi acest lucru, vă asigur, se va întîmpla în alegerile parlamentare din toamnă.

Cristina GUREZ