Igor Dodon: Ma simt ca fiind in cel mai puternic parteneriat de cind activez in politica, dar si-n cel mai plin de responsabilitati

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a vorbit despre situația politică din prezent, provocări și planuri pentru 2020.

TRIBUNA: În mesajul de Anul Nou, spuneați că 2019 a fost un an complicat politic și că a fost un an al eliberării Moldovei din captivitatea regimului dictatorial. Opoziția s-a declarat nemulțumită că vă asumați Dvs. meritul eliberării țării de oligarhie. Este meritul Dvs., doar al Dvs.?

Igor Dodon: Este nu atît meritul meu sau al celor care se află astăzi în opoziție, ci, așa cum am spus și în mesajul de Anul Nou, e meritul cetățenilor. Ceea ce am făcut eu a fost să iau decizii în spiritul încrederii cu care m-au mandatat moldovenii, au fost decizii care să facă posibilă înlăturarea fostului regim.

Însă e adevărat că, nemijlocit, degetul pe butonul schimbării politice l-am apăsat eu. Cei din opoziție știu foarte bine că, fără  această decizie a mea, astăzi Plahotniuc ar fi controlat în continuare toată țara. Amintiți-vă că PAS și PPDA deja s-au resemnat după alegerile din februarie și se pregăteau pentru o perioadă lungă de opoziție, dar decizia luată de mine și PSRM a schimbat totul, i-a adus la guvernare cînd nici nu mai îndrăzneau să spere acest lucru.

Din păcate, ei nu au știut să și rămînă la guvernare și au luat-o la fugă cînd au dat de greu, și-au inventat un motiv de autodebarcare. Deci, nu trebuie să vorbim despre merite în ceea ce priveşte schimbarea politică importantă din 2019, dar despre datoria fiecăruia dintre noi de a lua decizii responsabile, care să scoată țara din captivitatea în care se afla. După acele decizii, unii au înțeles să păstreze guvernarea și responsabilitatea politică, alții nu.

T.: Ce vom face în anul 2020 cu această libertate despre care vorbiți? Este ea una reală sau avem un transfer de putere între partide?

I. D.: Ceea ce trebuie să facem cu această libertate este, în primul rînd, să o consolidăm și să nu mai permitem ca țara să aparțină unor grupări de interese, să nu mai permitem ca politicienii să mai vina la putere prin manipulare și minciună, ci doar în baza rezultatelor bune pentru oameni. Apoi e important să facem în sfîrșit instituțiile să lucreze eficient pentru oameni, lucru pe care l-am început odată cu instalarea noului guvern și care în acest an își va face datoria față de țară așa cum se cuvine.

Cetățenii Republicii Moldova au obosit de vorbe goale și declarații sterile pe Facebook, de lupte geopolitice inutile și discuții pe teme identitare. Oamenii vor rezultate concrete care să le schimbe viața spre bine. O să vin chiar săptămîna viitoare cu noi inițiative care să le facă oamenilor viața mai bună, iar dacă instituțiile vor lucra împreună pentru implementarea lor, vă asigur că anul acesta va fi unul cu adevărat al reconstrucției țării și viața oamenilor se va îmbunătăți. Chiar dacă avem în față un an electoral, politica trebuie lăsată la o parte acum și să ne concentrăm cu toții pe acțiunile pe care le avem de făcut pentru a le face oamenilor un trai mai bun în țară. Și eu sunt foarte optimist în ceea ce ține de reușitele Guvernului, pentru că știu acțiunile pe care le pregătim și ele sunt strict legate de agenda de probleme a oamenilor.

T: Puteți să ne spuneți pe scurt care sunt aceste acțiuni pentru anul 2020?

I.D.: Noi le-am grupat în 8 acțiuni prioritare, dar pe lîngă ele vor fi multe alte inițiative.

1. Începem anul viitor cu proiecte importante de infrastructură, construim drumuri noi, Moldova va deveni un șantier în care se va munci zi și noapte pentru modernizarea ei.

2. Micșorarea poverii puse pe spatele cetățenilor de Legea miliardului va fi o prioritate pentru mine în următoarele luni. Deja avem elaborat un proiect de lege în acest sens, care va fi înaintat ca inițiativa prezidențială.

3. În același timp, proiectele sociale pentru oameni vor fi pe primul plan, fie că vorbim despre salarii, pensii, despre ajutoare sociale și alte lucruri prioritare pentru cetățeni.  Voi vizita repetat fiecare raion din Republica Moldova pînă la mijlocul anului viitor pentru a continua dialogul cu cetățenii noștri, dialog care a inspirat cîteva inițiative importante, o parte dintre ele le voi anunța chiar săptămîna viitoare, inclusiv unele ce țin de modernizarea satelor.

4. Susținerea sectorului real al economiei, a oamenilor de afaceri care investesc și creează locuri de muncă în Republica Moldova, de asemenea, se va afla pe agenda prezidențială. În acest sens, prin inițiativă prezidențială, intenționăm să micșorăm presiunea asupra businessului prin excluderea dreptului de raiduri și controale abuzive din partea structurilor MAI, care deseori dublează controalele organelor fiscale. De asemenea, vom introduce modificări în Legea comerțului intern pentru a crea condiții favorabile pentru producătorii autohtoni, inclusiv în rețelele mari de comerț.

5. Vom iniția platforme industriale în toate centrele raionale din țară, iar pentru fiecare dintre acestea vom căuta cîte cel puțin un investitor strategic. Acest lucru va atrage bani în raioane, va crea locuri de muncă, va ajuta la dezvoltarea localităților.

6. Un alt lucru de care mă voi preocupa prioritar este creșterea siguranței cetățenilor, fie că vorbim de siguranța lor personală, siguranța locurilor de muncă, condiții mai bune pentru un trai liniștit, pentru ca pentru fiecare dintre noi, înainte de orice, este important să ne simțim protejați de instituțiile statului.

7. Lupta cu corupția mare și mică, atragerea la răspundere a celor care au prejudiciat statul este prioritate pentru președintele țării. Cetățenii așteaptă rezultate concrete în aceste sens și le vor obține în următoarele luni. Noua conducere a Procuraturii, sistemul Justiției care se va reforma vor asigura atingerea acestui obiectiv. De asemenea, voi monitoriza modul în care sunt eliminate pînă la capăt schemele frauduloase create de fostul regim și care au creat efecte negative în economie, creșteri de prețuri și tarife nejustificate.

8. Politica externă echilibrată, făcută în interesul cetățenilor, manifestată inclusiv prin cîteva vizite oficiale ale Președintelui în Federația Rusă, UE, SUA, China. De asemenea, ne propunem aprofundarea dialogului la nivel înalt cu vecinii noștri – România și Ucraina. Toate aceste acțiuni și altele pe care le planificăm vor face ca anul 2020 să fie unul al reconstrucției țării noastre, anul în care să înceapă cu adevărat schimbările atît de așteptate de cetățeni, un an în care să ne unim cu toții în jurul singurului nostru obiectiv important, modernizarea țării și creșterea bunăstării populației. Acesta este obiectivul nostru.

T: Toate aceste inițiative ale Dvs. nu vin tocmai pentru că e an electoral? De ce nu le-ați făcut înainte, inclusiv pe vremea guvernării PDM?

I.D.: Vă amintesc ce regim de guvernare am avut pînă în vara anului trecut, cînd inclusiv unele competențe ale Președintelui au fost restrînse, cînd toate inițiativele cu care am venit eu și PSRM erau respinse. Deci, vă asigur că multe inițiative sociale importante le-am înaintat și pe vremea fostului regim, însă ele au fost blocate. Mai grav e că astfel de inițiative am avut și în perioada Guvernului Sandu, care de asemenea le-a blocat. Abia după instalarea noului Guvern, din toamna 2019, am putut într-adevăr să începem să dezvoltăm proiecte sociale importante pentru oameni. Deci, problema nu este că nu au fost inițiative, dar că orgoliul sau rivalitatea egoistă a unor politicieni a făcut ca inițiative importante pentru oameni să fie blocate. O să vedeți anul acesta, cu un Guvern care își vede de treabă, care muncește și nu face politică, veți vedea cum lucrurile se vor schimba în bine.

T: Totuși, senzația multora este că a început deja campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Nu simțiți acest lucru?

I.D.: Mai exact văd că a început campania unora împotriva mea, iar motivul nu este doar cel electoral. Unii se tem că în acest an vom reuși să facem lucruri bune pentru oameni, se tem să vadă, prin comparație, cît de rău au guvernat ei și cît de incapabili sunt, se tem, pentru că succesul socialiștilor îi poate ține în opoziție mulți ani. Pe de altă parte, eu văd și partea plină a paharului în toate aceste campanii murdare împotriva mea. O să vă dau doar un exemplu recent, cînd toate rețelele sociale aveau campanii murdare finanțate de opoziție prin care se spunea că eu împreună cu familia chipurile suntem în vacanță în Turcia, apoi în Maldive, pe banii statului și alte astfel de aberații. Evident că toate acestea sunt minciuni, dar numărul mare de astfel de atacuri născocite, care-s minciuni ordinare, nu face altceva decît să-i demaște pe cei care le orchestrează și să le trădeze disperarea, iar cetățenii cu atît mai bine vor înțelege de ce nu trebuie să voteze niște mincinoși, care prin astfel de atacuri murdare vor să preia puterea in Moldova.

Anterior au fost și alte sute de atacuri la adresa familiei mele, cam de două luni avem zilnic astfel de atacuri, derulate inclusiv prin instituții mass-media finanțate generos din surse externe. Sigur că mi-e neplăcut să văd  zi de zi minciuni despre mine și familia mea, dar pînă la urmă caracterul mincinos al acestor atacuri iese la suprafață, iar lumea se convinge o dată în plus de incapacitatea celor din opoziție de a face ceva util pentru cetățeni. Dacă oponenții sunt capabili să desfășoare o competiție politică doar prin astfel de campanii murdare, înseamnă că sunt slabi și neapărat vor pierde. Eu nu mă voi lăsa atras în campania lor pre-electorală murdară, ci mă voi concentra pe acțiuni care să schimbe lucrurile în bine în viața moldovenilor, iar atacurile oponenților mă mobilizează suplimentar și mă fac mai hotărît.

T: Sunteti mulțumit de cum lucrează Guvernul Chicu?

I.D.: E prematur să mă declar mulțumit sau nemulțumit, suntem la etapa în care au fost demarate mai multe proiecte importante, aflate în faza de implementare. Așa cum am mai anunțat, la începutul primăverii vom face o primă evaluare a eficienței Guvernului și vom vedea ce merge bine și ce nu. Nimeni nu va sta în funcție dacă nu oferă rezultate concrete pentru cetățeni. Deci e foarte posibil să facem unele schimbări acolo unde se va dovedi că lucrurile nu merg bine, inclusiv în ceea ce ține de structura și componența nominală a Guvernului.

T: Opoziția deja spune că lucrurile nu merg bine, a anunțat inclusiv o posibilă moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului, sunt nemulțumiri legate de preluarea concesiunii aeroportului de un oligarh rus, majorarea tarifelor la transport și altele. Ce șanse sunt ca Guvernul Chicu să fie demis?

I.D.: Opoziția își joacă rolul de opoziție, doar că o face într-un mod neprofesionist. Vrem de la ei seriozitate și responsabilitate, nu gesturi și declarații populiste. Apropo de situația privind concesiunea aeroportului, ei au desfășurat o întreagă campanie de manipulare în care au încercat să inducă în mod total fals o legătură între preluarea acestei concesiuni și președintele țării. Eu am fost primul care am condamnat această preluare și am explicat că, acel cetățean rus nu este altceva decît un paravan folosit de Plahotniuc și Șor încă de la început pentru preluarea ilegală a aeroportului. Spre deosebire de conducerea PAS și PPDA, care au avut întîlniri secrete cu Rothschild (cel care a renunțat recent la concesiune) și au încercat să facă pe ascuns un aranjament secret cu el, eu nu m-am întîlnit niciodată cu acel cetățean rus și susțin că în spatele lui se ascunde mai departe schema ilegală de preluare a aeroportului.

Acum nu este decît o singură cale de urmat, acest contract ilegal de concesiune să fie anulat și statul să preia controlul deplin asupra aeroportului, să-l întoarcă cetățenilor. Orice alte combinații privind această concesiune sunt escrocherii și regret că inclusiv Guvernul Sandu a încurajat acest tip de escrocherie, încercînd să legalizeze preluarea aeroportului de către fostul concesionar. Instituțiile statului au obligația să facă lumină în tot ceea ce ține de aceste ilegalități, inclusiv în ceea ce privește interesele politicienilor și guvernelor pe care le-au încurajat. Așadar, în privința aeroportului, cei din PAS trebuie să dea explicații instituțiilor de drept pentru modul în care au favorizat infractorii și pentru inacțiune, nu să ceară explicații de la Guvernul Chicu, care a făcut ceea ce guvernanții, aparținînd PAS, au refuzat să facă la vremea lor – să demareze acțiunile pentru anularea contractului de concesiune.

În ceea ce privește creșterea tarifelor la transport, înțelegem că este un subiect de importanță socială majoră și aici cred că Guvernul trebuia să comunice mai eficient pe această temă, să prezinte detalii privind negocierile purtate, inclusiv faptul că s-a actualizat tariful în premieră din 2013 cu un procent mult mai mic decît au cerut transportatorii, să prezinte care au fost argumentele lor justificate și care nu. Alternativa era blocarea completă a transportului de pasageri în țară și paralizarea totală a vieții sociale și economice din țară. Urmează ca Guvernul Chicu să prezinte toate aceste detalii, astfel încît cetățenii să fie cît mai corect informați. Pe de altă parte, sunt sigur că prin inițiativele sociale, care urmează, se va compensa indirect și această majorare de tarife în primul rînd pentru păturile social-vulnerabile.

Apropo, despre necesitatea majorării tarifelor la transportul de pasageri, cu un procent mult mai mare decît azi, declarau și miniștrii din Guvernul Sandu, cei care acum vor să vină cu moțiuni de cenzură pe acest subiect, iar aceasta demonstrează o dată în plus caracterul populist al actualei opoziții parlamentare.

T: Nu vedeți așadar riscuri ca Guvernul Chicu să fie demis? Sunteți așa de sigur pe voturile PDM?

I.D.: Nu cred că e posibilă demiterea Guvernului prin această moțiune. Motivele invocate de opoziție sunt pretexte populiste ieftine, nu există argumente serioase. În ceea ce privește PDM, eu operez doar cu abordări pragmatice, în ce măsura interesul democraților este sau nu același cu cel al guvernării actuale. Eu cred că PDM a început un proces intern de reformare, a început să se desprindă de Plahotniuc și de modul greșit de a face politică, iar conducerea partidului are voința să facă schimbări, rămîne de văzut cît de profunde vor fi acestea. Mai există cîțiva deputați acolo care au în continuare o comunicare intensă cu Plahotniuc și chiar cu Șor, dar numărul lor este mic și o eventuală încercare a lor de a readuce PDM la vechile obiceiuri rele nu cred că vor reuși.

Această mică grupare a încercat să preia controlul în partid, poate mai încearcă și acum, în speranța că poate să vină apoi la negocieri cu PSRM și prin șantaj să impună anumite decizii. Este exclus ca așa ceva să se întîmple și vom merge în anticipate dacă cineva încearcă astfel de intrigi și cred că după anticipate PD va pierde cel puțin jumătate din reprezentanța sa parlamentară sau va rămîne în afara Parlamentului. Noi suntem pregătiți pentru orice scenarii și avem pregătite acțiuni în funcție de situație.

Consider că, democrații au nevoie și ei de participarea directă sau indirectă la o guvernare care să fie stabilă și de succes, pentru că ei înțeleg foarte bine că alternativa este doar una singură, alegerile anticipate, ceea ce pentru socialiști nu e un scenariu rău, dar e o nouă perioadă de instabilitate pentru țară, care trebuie și poate fi evitată. Mai mult, probabil PDM își dorește o reformare internă serioasă ca să poată fi cîndva chiar parte activă a unei guvernări de succes, ceea ce i-ar ajuta să treacă peste situația complicată în care s-au pomenit. Deci, eu privesc această colaborare parlamentară dintre PSRM și PD strict prin prisma pragmatismului politic și a obiectivului pe care ambele partide îl au, de a susține un guvern care să facă lucruri bune pentru oameni, ceea ce ar aduce și succesul politic pentru ambele partide.

Cele două partide nu au o colaborare politică acum, dar lucrează pe o platformă socială amplă, creată în susținerea unui Guvern care să muncească pentru oameni. La această etapă, o astfel de colaborare pe o formulă tehnică, cred că, este chiar mai puternică și poate fi mai eficientă decît una politică, dar nu exclud că dacă PDM va încheia cu bine procesul de reformare, lucrurile să evolueze și în zona politică prin asigurarea unei guvernări stabile pînă la alegerile parlamentare ordinare din 2023.

T.: Se pare că în prezent nu îl mai aveți inamic doar pe Plahotniuc, dar și pe Maia Sandu și Andrei Năstase. Nu simțiți că rămîneți singur împotriva tuturor?

I.D.: Interesantă întrebarea Dvs. Prima dată îi vad pe cei trei puși în aceeași echipă, guvernați de un interes comun. Apropo, trebuie inclus în această echipă și Șor care la fel ca și Maia Sandu dorește alegeri parlamentare anticipate în anul curent. Nu întîmplător, echipele lor au și anumite discuții secrete prin diferite țări europene și nu numai, dar vor rămîne numai cu discuțiile și cu planurile lor. Nu mă simt deloc singur fără Plahotniuc, Sandu și Năstase, pentru că nici unul dintre ei nu mi-a fost partener, eu am avut și voi avea în continuare ca parteneri cetățenii, care m-au votat, dar și obligații față de cei care nu m-au votat, fiindcă în egală măsură trebuie să îmi desfășor activitatea în interesul fiecărui cetățean.

În general, trebuie să înțelegem că în timpul unui mandat de Președinte poți lucra cu politicieni din toate partidele, în funcție de evoluțiile de pe scena politică, or, guvernările se schimbă, politicienii vin și pleacă, dar Președintele e dator, indiferent de orice conjunctură, să păstreze buna desfășurare a lucrurilor, iar principalul lui partener pentru întregul mandat e poporul. Deci nu mă simt deloc singur, dimpotrivă, mă simt ca fiind în cel mai puternic parteneriat de cînd activez în politică, dar, în același timp, și în cel mai plin de responsabilități.

T.: De ce nu dați un răspuns clar la întrebarea dacă veți candida sau nu pentru un nou mandat de Președinte? Toată lumea înțelege că o veți face, nu văd sensul aceste amînări a răspunsului!

I.D.: Pentru a vă răspunde clar așa cum cereți ar trebui mai întîi să iau o decizie în acest sens. Iar decizia nu este doar una politică sau personală, dar trebuie să aiba la bază o analiză completă a ceea ce am reușit în mandatul actual. Mai am încă aproape un an din acest mandat și am planuri foarte mari pentru acest an. Inclusiv de modul în care voi reuși să îndeplinesc aceste planuri depinde decizia mea de a candida sau nu. Deci nu este o chestiune de tactică sau amînare a faptului că nu am luat încă o decizie, dar ține strict de lucruri care încă urmează să se întîmple și nu ar fi corect să le anticipez.

Cristina Pendea