IGOR DODON LA MUNCHEN: POLITICA EXTERNA ECHILIBRATA VA FI O PRIORITATE PENTRU GUVERN

Igor Dodon i-a asigurat pe partenerii externi, cu care s-a întîlnit la Conferința Internațională pentru Securitate de la München, că acordurile semnate anterior și politica externă echilibrată vor fi o prioritate pentru actuala guvernare a Republicii Moldova. Despre aceasta a vorbit președintele într-o postare video pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, oficialii s-au interesat și de problema transnistreană. „Toți înțeleg că rezolvarea problemei transnistrene ar spori și ar duce la creșterea securității în regiune”. În cadrul discuțiilor cu Thomas Greminger, secretarul general al OSCE. președintele susține că a pledat pentru continuarea „politicii pașilor mici” și implementarea Protocolului „Berlin+”, în reglementarea conflictului transnistrean. De asemenea, el a spus că mizează pe susținerea Albaniei în obținerea unui progres pe dimensiunea transnistreană, avînd în vedere că această țară deține președinția OSCE.

Despre proiectele investiționale strategice anunțate de către conducerea Moldovei în domeniul transporturilor, energeticii, logisticii, tehnologiilor informaționale și în alte direcții prioritare, Igor Dodon a vorbit cu Michael Harms, directorul executiv al Comitetului de Est al Economiei Germane. El a îndemnat comunitatea de afaceri din Germania să investească în aceste și alte proiecte.

La München, Igor Dodon, precizează că făcut un schimb amical de opinii cu președintele Franței, Emmanuel Macron, cu privire la relațiile bilaterale, securitate regională și europeană. „L-am invitat pe domnul Macron să întreprindă o vizită oficială în Moldova și sper foarte mult să-l văd în timpul apropiat în țara noastră”. Totodată, în pauza dintre sesiunile de lucru ale Conferinței Internaționale pentru Securitate, Igor Dodon, a avut o discuție informală cu secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo.

„Am discutat succint despre relațiile bilaterale. Am exprimat domnului Pompeo recunoștința pentru poziția clară, exprimată public, a Departamentului de Stat al SUA în raport cu fugarul din Moldova, Vladimir Plahotniuc”, a precizat șeful statului.

În cadrul unei alte întrevederi, cu prim-ministrul Republicii Bulgaria, Boiko Borisov, șeful statului a abordat detaliile privind vizita oficială a președintelui Bulgariei, Rumen Radev, în Moldova, preconizată pentru primăvara anului curent. Totodată, a pledat pentru intensificarea cooperării bilaterale la nivel de parlamente.

Sursa: IPN