IGOR DODON, LA EMISIUNEA LIVE

LIDERUL PSRM I-A PROPUS LUI VLADIMIR VORONIN SĂ CREEZE UN BLOC ELECTORAL

PSRM a adresat Președintelui Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin o scrisoare oficială semnată de Igor Dodon cu propunerea de a crea un bloc electoral în viitoarele alegeri anticipate. Acest lucru a fost anunțat de Președintele Partidului Socialiștilor în ediția de azi a emisiunii live.

„Sîntem gata să creăm un bloc cu comuniștii. Da, au fost multe critici din partea ambelor părți, dar acum toate acestea trebuie uitate, pentru că vorbim despre interesele statului și ale cetățenilor. Trebuie să salvăm țara. Mai mult, toată lumea recunoaște că în cei 30 de ani de independență cea mai bună echipă la putere a fost pînă în 2009, cînd Voronin era președinte, Greceanîi era prim-ministru, Dodon era vicepremier și ministru al economiei. Deci, de ce să nu reunificăm această echipă?”, a spus el.

De asemenea, Dodon a menționat că „țara este în pericol. Dacă acești oameni de la Harvard vor ajunge la putere, cu rucsacurile pe spate, va fi haos total. În această situație, cei care susțin păstrarea statului și a poporului trebuie să se unească”.

Săptămîna viitoare, a adăugat el, PSRM se va înscrie ca concurent electoral: fie ca parte a unui bloc cu Partidul Comuniștilor, fie pe cont propriu.

„Vom face totul pentru a cîștiga. De 30 de ani, partidele de centru-stînga au cîștigat întotdeauna alegerile. Cred că așa va fi și acum”, a conchis el.

Amintim că recent PCRM și-a anunțat disponibilitatea de a continua consultările cu socialiștii privind crearea unui bloc electoral.

 

SANDU A CERUT CA TOȚI BANII DIN FONDUL DE REZERVĂ SĂ FIE ALOCAȚI PENTRU ALEGERI

Președintele Maia Sandu a scris o scrisoare Guvernului prin care a cerut în mod categoric ca toți banii din Fondul de rezervă să fie alocați pentru alegerile parlamentare anticipate. Despre aceasta a anunțat președintele PSRM, Igor Dodon.

Dodon a amintit că cele 125 de milioane de lei pentru anticipate nu sînt prevăzute în bugetul de stat. Totodată, liderul PSRM susține că Sandu nu are nicio împuternicire legală ca să vină cu asemenea demersuri către Executiv, mai ales într-o perioadă incertă pentru țară.

”Președintele nu are așa atribuții ca să ceară categoric. Nu este țara în care un om să bată cu pumnul în masă și să spună că face așa sau altfel. Să iei toți banii din rezerva de stat, sîntem într-o perioadă de incertitudine, două luni campanie electorală, pe urmă încă trei luni pînă se formează Guvernul, o lună și jumătate pînă se creează majoritatea parlamentară. Adică patru luni noi sîntem în perioadă de incertitudine și să scoți toți banii din rezerva de stat în situația de incertitudine cred că este o greșeală”, a spus Dodon.

 

REPUBLICA MOLDOVA VA TRECE SUB CONTROL EXTERN, DACĂ LA GUVERNARE AJUNG PARTIDELE DE DREAPTA

Președintele PSRM, Igor Dodon, le-a recomandat oponenților de pe dreapta să nu împartă blana ursului care încă mai aleargă prin pădure și să aștepte mai întîi rezultatele alegerilor anticipate. Dodon a declarat că dreapta împreună cu Renato Usatîi se grăbesc să-și împartă scaunele în viitorul Guvern, deoarece în Parlament vor accede, cel mai probabil, trei formațiuni politice: PSRM, PAS și Partidul ”Șor”.

”Multe discuții despre faptul că dreapta va învinge. Nu vă îmbătați cu apă rece. Nu împărțiți blana ursului care fuge prin pădure, le recomand celor de dreapta. Fiindcă eu știu că cei de dreapta și Usatîi deja împart cine va fi ministru de interne, ministru de externe. Nu vă grăbiți oare să beți șampanie sau whisky? Nu vă grăbiți! Situația nu este aceea care a fost la alegerile prezidențiale. Euforia care a fost. Oamenii au înțeles cine este cine”, a spus Dodon.

Potrivit liderului PSRM, istoria demonstrează că atunci cînd dreapta a fost la guvernare țara s-a confruntat cu mai multe crize: furtul miliardului, închiderea școlilor, concesionarea aeroportului, stat capturat, creșterea corupției.

”Oamenii înțeleg că dacă vine dreapta la putere va fi majorată vîrsta de pensionare, statul va trece sub control extern, vor dirija aici ONG-urile, Soros, americanii și europenii, numai nu moldovenii. Vom avea destabilizare în diferite sectoare. Cetățenii Republicii Moldova sînt conștienți, înțeleg foarte bine care sînt riscurile și vor face o alegere corectă, pe care noi o vom aprecia și accepta”, a declarat Igor Dodon.

 

IGOR DODON A ANUNȚAT CÎND PSRM VA MERGE LA CEC

Președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat că formațiunea sa va merge săptămîna viitoare la Comisia Electorală Centrală pentru a se înregistra în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate.

”Săptămîna viitoare, noi vom merge și ne vom înregistra în calitate de concurent electoral. Sînt două variante: sau bloc electoral – socialiștii cu comuniștii, sau PSRM separat, dacă nu vor dori să meargă împreună într-un bloc electoral mai multe partide de centru-stînga”, a declarat Dodon.

Liderul socialiștilor este convins că și la acest scrutin anticipat forțele de centru- stînga vor obține cele mai multe mandate în Parlament.

”Vom face tot posibilul să învingem la următoarele alegeri parlamentare. Sincer cred că stînga, așa cum a fost în toți 30 de ani de independență, primul loc lua stînga, la prima etapă – comuniștii pînă în 2014 luau primul loc, iar din 2014 încoace, locul întîi îl luau socialiștii. Problema era că cei de dreapta se uneau împotriva noastră, dar locul întîi tot timpul era cîștigat de partidele de centru-stînga. Cred că acest lucru se va repeta și la aceste alegeri”, a spus liderul PSRM.

Igor Dodon a declarat i-a trimis o solicitare oficială liderului PCRM, Vladimir Voronin, cu propunerea de a crea un bloc de stînga în alegerile parlamentare anticipate.

 

RIZEA A FOST SCOS LA RAMPĂ PENTRU A DISTRAGE ATENȚIA DE LA CAZUL CEAUS

Scoaterea la rampă a lui Cristian Rizea, condamnat în România pentru acte de corupție, se face cu scopul de a distrage atenția de la cazul răpirii ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus, susține președintele PSRM, Igor Dodon.

Liderul socialiștilor a declarat, vineri, că acest lucru se face în ajunul prezentării în Parlament a raportului comisiei de anchetă.

”De ce au lansat acum acest mesaj mediatic? Cu scopul ca să distragă atenția de la cazul Ceaus, pentru că săptămîna viitoare, înțeleg, comisia parlamentară va fi gata să prezinte raportul și acolo se vede foarte clar implicarea serviciilor secrete din Republica Moldova și se vede clar că instituția prezidențială sub conducerea Maiei Sandu era la curent”, a spus Dodon.

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Vasile Năstase, a declarat, săptămîna aceasta, că răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus este un atentat direct la securitatea națională a Republicii Moldova, prin faptul că anumite servicii străine au pătruns pe teritoriul țării și au participat la acest act. Parlamentarul a menționat că ancheta va investiga și dacă acest comando străin a fost asistat pe teritoriul Republicii Moldova de anumite instituții ale statului. De asemenea, comisia a stabilit că Președinția deține unele detalii foarte importante pe acest caz.

Amintim, ex-judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus, a fost răpit din centrul Chișinăului, în data de 3 aprilie. Potrivit informațiilor, acesta a fost transportat ilegal în Ucraina cu o mașină cu numere diplomatice, care îi aparține Ambasadei Ucrainei la Chișinău.