IGOR DODON, LA EMISIUNEA LIVE

”La această etapă, în Parlament nu există niciun fel de coaliție”

La această etapă, în Parlament nu există niciun fel de coaliție, a declarat Igor Dodon, în cadrul emisiunii live de vineri.

Președintele în exercițiu a declarat că PSRM va examina oportunitatea creării sau nu a coalițiilor pe termen scurt și mediu după Anul Nou cînd va reveni în funcția de președinte al PSRM.

Igor Dodon a menționat că, pînă la sfîrșitul acestui an, nu vede nicio formă de coaliție în Parlament. Președintele în exercițiu a precizat că pînă atunci vor fi votate proiectele de lege necesare cetățenilor. Igor Dodon a respins orice fel de speculații și a reiterat că nu va accepta transfugi în fracțiunea PSRM.

”Acest lucru l-am menționat în februarie 2019, după alegerile parlamentare, că fracțiunea PSRM poate să crească doar în mod natural, dar să acceptăm deputați din alte fracțiuni, lucrul acesta nu-l vom admite. Cred că acest lucru este corect și cinstit față de cetățenii noștri”, a spus Dodon.

Președintele în exercițiu a precizat că, în prezent, există un Guvern minoritar, în frunte cu Ion Chicu, care este susținut de 40 de parlamentari: 37 de deputați PSRM și trei deputați independenți.

 

”Varianta ideală în Parlament ar fi o coaliție largă între stînga și dreapta politică”

Igor Dodon susține că varianta ideală în Parlament ar fi o coaliție largă între stînga și dreapta politică. Dodon a declarat că această majoritate trebuie să fie creată între două partide cu legitimitate sporită în Republica Moldova: PSRM și PAS.

”Avem doi lideri și două partide cu legitimitate sporită. Igor Dodon cu PSRM și Maia Sandu cu PAS. Acestea sînt două forțe cu legitimitate sporită. În interesul țării ar fi bine să existe un dialog și lucrul acesta l-am propus încă din iulie-august. Ei au refuzat toată etapa aceasta. Vom vedea ce va fi mai departe”, a spus Dodon.

Președintele în exercițiu a reiterat că dacă se vor crea coaliții în Parlament, acestea se vor forma în jurul și cu participarea PSRM. ”Altfel de coaliții nu văd”, a menționat Igor Dodon.

 

Igor Dodon insistă în continuare pe alegeri parlamentare anticipate

Igor Dodon insistă în continuare pe alegeri parlamentare anticipate. În opinia acestuia, anticipatele ar trebui să aibă loc în lunile octombrie-noiembrie ale anului viitor.

Șeful statului a declarat că acum în Parlament sînt cel puțin 40 de deputați care nu-și doresc alegeri anticipate, iar dacă și cei 37 de socialiști nu ar accepta, atunci ar fi cel puțin 70 de deputați. Cu toate acestea, Igor Dodon crede că anticipatele trebuie să fie organizate anul viitor, în toamnă.

„De PSRM va depinde cînd va fi dizolvat Parlamentul”, a precizat președintele țării. El a precizat că nu intenționează să preia vreo funcție în guvern.

„Se spune că urmează să-mi dau demisia și doamna Greceanîi să mă propună în funcția de premier. Aberații. Eu voi rămîne în funcție pînă va fi învestit noul președinte. Ulterior, voi restabili calitatea de membru al PSRM, partid pe care l-am creat de la zero. PSRM are nevoie de o resetare, iar de această resetare mă voi ocupa în 2021”, a precizat Igor Dodon.

Potrivit Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat doar în două cazuri:

1. Dacă eșuează două propuneri de numire a guvernului.

2. Dacă Parlamentul nu a mai aprobat niciun act legislativ timp de cel puțin trei luni consecutiv. Legislativul s-a convocat ieri în ședință plenară, care continuă și astăzi.

 

”Vom lupta în continuare pentru valorile naționale ale moldovenilor”

Igor Dodon spune că dacă viitorul președinte, Maia Sandu, va promova unirea Republicii Moldova cu România, el, împreună cu echipa, se va opune acestei inițiative.

“Dacă noul președinte va acționa împotriva statalității Republicii Moldova, împotriva valorilor noastre, atunci noi vom lupta pentru a bloca aceste acțiuni. Vom lupta prin diferite metode, și legale, și prin intermediul Parlamentului. Și proteste vor fi”, a spus Igor Dodon.

Sursa: a-tv.md