IGOR DODON, LA EMISIUNEA LIVE DE VINERI

CONSIDER CĂ NOI TREBUIE SĂ FACEM TOT POSIBILUL CA SĂ NU AJUNGEM LA LOCKDOWN

Ex-președintele Republicii Moldova, liderul PSRM, Igor Dodon, le sugerează autorităților să nu admită instituirea unui nou lockdown în Republica Moldova. Dodon a declarat că în acest caz economia țării va fi afectată grav.

“Eu consider că noi trebuie să facem tot posibilul ca să nu ajungem la lockdown în Republica Moldova, pentru că asta va afecta activitatea agenților economici, va afecta businessul. Dacă închidem activitățile economice, atunci se pune pe burtă tot absolut, inclusiv și bugetul de stat, și pensii și salarii. Eu o să propun să nu admitem un lockdown total”, a declarat Igor Dodon.

 

”SOLUȚIA LA BLOCAJUL POLITIC POATE FI DOAR ÎN BAZA DIALOGULUI”

Orice soluție pentru criza politică din Moldova poate fi doar în baza dialogului, a declarat președintele PSRM, Igor Dodon.

Potrivit politicianului, blocajul politic este generat de refuzul șefului statului, Maia Sandu, de a comunica cu Parlamentul.

”Soluții pot fi diferite, anticipate sau numirea guvernului, sau alte soluții. La moment, dialog între instituția prezidențială și Parlament nu există. Instituția prezidențială s-a separat, s-a izolat, poate din considerente de COVID, dar nu are dialog cu Parlamentul”, a spus Igor Dodon.

Liderul PSRM a reiterat că președintele țării ignoră deciziile Curții Constituționale, care a indicat foarte clar că este necesar dialogul dintre președinte și majoritatea parlamentară.

 

IGOR DODON, GATA SĂ DISCUTE CU MAIA SANDU

Președintele PSRM, Igor Dodon, susține că el este gata să discute cu Maia Sandu soluțiile pentru depășirea blocajului politic. Dodon a declarat, vineri, că acest dialog este unul necesar în actuala criză politică.

”Cineva mă întreabă dacă Igor Dodon vrea să discute cu Maia Sandu. Eu sînt disponibil să discut cu orișicare, cu toate partidele sînt disponibil să discut în calitate de lider al PSRM, care are cea mai mare prezență în Parlament. Sînt gata să discut și cu doamna președinte. Nu am niciun fel de obstacole și frustrări”, a spus Dodon.

Liderul PSRM a declarat că prin izolare și refuzul de a discuta criza politică se va agrava și mai mult, iar cei care vor avea de suferit sînt cetățenii.

”Noi după alegerile prezidențiale, și i-am spus acest lucru doamnei Sandu, în această situație sînt doi lideri politici cu legitimitate majoră, care în scrutinul prezidențial au demonstrat că au încrederea cetățenilor, noi acum, dacă sîntem responsabili, trebuia să facem acest lucru încă în noiembrie-decembrie, să ne așezăm la masa de discuții și să vedem cum gestionăm situația mai departe. Izolarea, blocarea, nedorința de a discuta nu este o problemă pentru Dodon, este o problemă pentru cetățeni, care cu regret sînt afectați de această criză politică”, a spus liderul PSRM.

Igor Dodon a menționat că discuțiile în Parlament cu privire la ieșirea din criza politică nu sînt suficiente.

”Deputații discută între ei, dar soluția nu este doar în Parlament, fiindcă Președinția este responsabilă de această situație. Cu cît va fi mai gravă această criză politică, cu atît responsabilitatea instituției prezidențiale este mai mare”, a menționat Igor Dodon.

 

”LEGEA LUSTRAȚIEI PE CARE AU INIȚIAT-O SOCIALIȘTII NU ARE SUSȚINERE ÎN PARLAMENT”

De strigat sînt buni, dar cînd trebuie să facă treabă, se dau cu fundul la perete. Așa a comentat președintele PSRM, Igor Dodon, refuzul partidelor de dreapta de a vota Legea lustrației, inițiată de deputații socialiști.

”Legea lustrației pe care au inițiat-o socialiștii nu are susținere în Parlament. Cei care strigau despre deoligarhizare, ei cînd e vorba de strigat sînt cei mai buni, dar cînd e vorba de făcut treabă, se dau cu fundul la perete. Ei spuneau că trebuie dați afară oamenii numiți în timpul lui Plahotniuc, noi le-am propus lege. Toate partidele din Parlament, cu excepția socialiștilor sînt categoric împotrivă. Iată aceasta este fața lor reală”, a spus Dodon.

Președintele PSRM a precizat că fracțiunea socialiștilor va insista în continuare pentru ca această lege să fie votată în Parlament.

Amintim, săptămîna aceasta, deputații din fracțiunile de dreapta au refuzat să participe la dezbaterile în Comisia juridică, numiri și imunități asupra proiectului de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică. Potrivit inițiativei PSRM, competențele mai multor persoane care dețin funcții publice, numite în perioada 20 ianuarie 2016 – 07 iunie 2019, sînt încetate înainte de expirarea mandatului. Socialiștii susțin că numirile în aceste funcții s-au făcut pe criterii politice și de subordonare personală lui Vladimir Plahotniuc.

Sub incidența Legii lustrației propusă în Parlament de PSRM cad următorii funcționari: președintele și membrii Consiliului Audiovizualului; directorul și directorul adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal; președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare; președintele și vicepreședinții Autorității Naționale de Integritate; guvernatorul, prim-viceguvernatorul, vice-guvernatorii și membrii Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei; directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică; directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației; director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor; președintele, vicepreședinții și Membrii Plenului Consiliului Concurenței; directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

 

PARLAMENTUL AR PUTEA OFERI COMPETENȚE SUPLIMENTARE GUVERNULUI, NU PUTEM LĂSA CA OAMENII SĂ SUFERE MAI DEPARTE

Dacă ne vom pomeni într-un blocaj total, Parlamentul ar putea anunța stare excepțională pentru a oferi Guvernului interimar competențe suplimentare, care să-i permită să facă rectificări la buget, a declarat Igor Dodon.

Președintele PSRM a menționat că legea prevede acest lucru, dar în același timp și-a exprimat speranța că nu se va ajunge pînă aici.

”Dacă va fi sau nu anunțată stare excepțională în țară, va decide Parlamentul dacă va fi necesar. Starea de situație excepțională poate fi declanșată atît în legătură cu COVID, dar mai este un punct – în caz dacă nu se poate asigura îndeplinirea normelor constituționale și a legilor. Noi sîntem în situația aceasta și atunci se poate declara stare excepțională pentru a da competențe suplimentare Guvernului, pentru a putea modifica bugetul de stat, pentru a putea realoca bani pentru medici, vaccin. Poate fi și așa scenariu dacă vom fi în blocaj total. Nu putem lăsa ca oamenii să sufere mai departe. Sper că astfel de decizii nu vor fi”, a spus liderul PSRM.

Dodon a mai precizat că în Parlament nu există o coaliție de guvernare, ci o majoritate parlamentară care susține un candidat la funcția de prim-ministru.

 

”AM VĂZUT CĂ PREȘEDINȚIA ÎNCEARCĂ SĂ TRAGĂ GUVERNUL SUB EA, PREȘEDINȚIA NU ARE ASTFEL DE COMPETENȚE”

Președintele PSRM, Igor Dodon, a afirmat că unii consilieri ai Maiei Sandu au avut tentative de a da indicații Guvernului, asta în condițiile în care Președinția nu recunoaște acest Executiv. Igor Dodon a menționat că în această perioadă rolul Parlamentului este important în gestionarea situației din țară.

Liderul socialiștilor a salutat inițiativa președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, de a convoca guvernul interimar pentru a discuta subiecte ce țin de pandemie și vaccinare.

”Cred că doamna președinte al Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a făcut foarte corect cînd a invitat Guvernul interimar la dialog la Parlament. Am văzut că Președinția încearcă să tragă Guvernul sub ea, Președinția nu are astfel de competențe. Sîntem un stat parlamentar. Am văzut că unii consilier încearcă să dea indicații miniștrilor. Ce treabă au ei? Eu nu mi-am permis niciodată acest lucru, fiind președinte de țară și avînd susținerea majorității parlamentare. Pe de o parte Președinția spune că nu recunoaște guvernul, pe de altă parte dă indicații Guvernului”, a spus Dodon.

Președintele PSRM a declarat că aceste ședințe convocate de speaker cu membrii Guvernului trebuie continuate, iar la ele trebuie să participe deputați din toate fracțiunile parlamentare.

 

”ROG GUVERNUL CA ELEVII DIN CLASELE PRIMARE SĂ NU FIE TRECUȚI LA ÎNVĂȚĂMÎNTUL ONLINE”

Trecerea elevilor din clasele primare la studii online va afecta economia țării. Despre aceasta liderul PSRM, Igor Dodon.

“Este evident că profesorii sînt supuși riscului, de asta și s-a luat decizia de a trece la online pe o perioadă și de a extinde vacanța. Dar cred că nu putem trece la online pentru elevii claselor 1-4. Rog Guvernul ca elevii din clasele 1-4 să nu îi trecem la online. În acest caz trebuie să rămînă acasă și părinții, ceea ce înseamnă să ia concediu de la muncă și au de suferit în lanț mai multe sectoare ale economiei. După 15 martie, i-aș recomanda Guvernului, dacă vor prelungi studiile online, lucrul acesta să nu se refere la clasele primare”, a declarat Dodon.