IGOR DODON, LA EMISIUNEA LIVE DE VINERI

Despre a treia tentativă de încălcare a constituției de către Sandu

Președintele PSRM, Igor Dodon, atenționează că Maia Sandu se află la a treia tentativă de încălcare a Constituției Republicii Moldova, prin intenția de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului la 23 martie, atunci cînd se împlinesc trei luni de la demisia Guvernului Chicu.

”Nu știu cine o consultă pe Maia Sandu, pentru că asta este a treia tentativă greșită de a interpreta Constituția. Prima a fost cînd a mers la Curte și a spus că trebuie să facă autodizolvarea Parlamentului. Toată lumea i-a spus că nu se poate, dar ea a mers la Curte și Curtea Constituțională i-a spus că nu se poate. A doua – cînd nu a acceptat candidatul majorității parlamentare Durleșteanu, pentru că se teme de ea, pentru că ea nu va sta niciodată ”по стойки смирно” cum stau toți consilierii ei și curtea i-a spus că nu-i corect, ai încălcat Constituția. Și acum la a treia merge. Pînă pe 23 martie nu va face nimic, dar pe urmă vom vedea”, a spus Dodon în cadrul emisiunii live de vineri.

Politicianul a atras atenția asupra faptului că deja Curtea Constituțională a dat un răspuns la această situație în decizia sa din 18 ianuarie 29021, prin care a subliniat că dizolvarea Parlamentului nu poate surveni pentru inactivitatea altor instituții și organe de stat.

”Nu poate fi dizolvat Parlamentul pentru că președintele doarme și se consideră mare fuhrer, nu vrea să înainteze candidat și nu vrea să accepte decizia Curții Constituționale. Dacă mergem după logica doamnei Sandu, după alegeri anticipate dacă lui Maia Sandu nu-i place structura Parlamentului, 90 de zile stau cu consilierii și beau ceai, din cînd în cînd îi mai trag cîte un bocet în cabinetul cel din urmă, trec 3 luni și iar dizolvă Parlamentul și tot așa pînă nu va fi un Parlament care-i va plăcea furher-ului. Este anticonstituțional și aceasta au spus-o Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția ”, a spus liderul PSRM.

Potrivit lui Dodon, pentru aceste acțiuni Maia Sandu, mai devreme sau mai tîrziu, va fi penalizată conform Constituției.

 

Igor Dodon a venit cu un mesaj către ambasadorii UE și SUA

După balaboli și pokemoni, în politica moldovenească a apărut și un fuhrer, a declarat președintele Igor Dodon, la emisiunea live de vineri. Politicianul susține că refuzul președintelui țării, Maia Sandu, de a se conforma Constituției și deciziilor Curții Constituționale nu este altceva decît o tentativă de uzurpare a puterii în stat.

”Ceea ce se întîmplă în ultimul timp este o încercare a uzurpării puterii în stat. Dacă e să privim în istorie, un demnitar nazist declara că fuhrer-ul meu, este Constituția mea, atunci tot divizau oamenii în buni și răi. Mi se pare că după ce avem în politica moldovenească balaboli și pokemoni, a apărut și fuhrer-ul. Orice fuhrer și-a început activitatea prin încălcarea Constituției și uzurparea puterii în stat. Ceea ce avem acum în Republica Moldova este exact ce am avut în istorie în veacul trecut”, a spus Dodon.

Președintele PSRM susține că în toată această situație pare mai mult decît stranie tăcerea ambasadorilor occidentali. În opinia sa, prin acceptul tacit la fărădelegile pe care le comite Sandu, partenerii externi creează precedente și acest lucru este observat, inclusiv, de oponenții de dreapta.

”Imaginați-vă, vă rog, stimați parteneri de dezvoltare, ambasadori UE, SUA și alții, dacă eu în calitate de președinte îmi permiteam așa dezmăț pe care și-l permite Maia Sandu. Săreau toți ambasadorii în capul meu. Unde-s acum ambasadorii cu mari standarde europene. De ce tăceți? Ați luat apă în gură și ați vîrît capul în nisip. De ce? Pentru că e a noastră, e rea, dar e a noastră”, a menționat socialistul.

Cel de-al cincilea președinte al țării a declarat că toate aceste lucruri vor fi taxate de cetățeni, care înțeleg foarte bine dublele standarde manifestate de partenerii străini.

”Stimați ambasadori europeni, ați mai avut politicieni pe care-i puneați la icoanele europene. Vi-i aduc aminte pe toți: Filat, Leancă, Lupu, Plahotniuc. Le iertați tot. Cînd guvernul european fura miliarde, le băteați pe spate și le spuneați – bravo. Și îi aduceați exemple pentru Parteneriatul Estic. Acum cînd ”liubimcika” voastră încalcă Constituția, voi de ce tăceți? Chestia aceasta va fi penalizată de cetățeni, care înțeleg totul”, a spus liderul PSRM.

 

”Vom propune legea lustrației, care prevede și demiterea conducerii ANRE”

Minciună, minciună, minciună! Astfel președintele PSRM, Igor Dodon, a comentat declarația Maiei Sandu că actuala componență a ANRE a fost numită de către deputații PDM și PSRM.

“Actuala componență a ANRE, ca și la mai multe instituții din subordinea Parlamentului, a fost numită în 2018 de PDM. PSRM era în opoziție. Aceste lucru poate fi ușor verificat”, a declarat Igor Dodon.

Liderul PSRM a amintit că în decembrie 2020, socialiștii din Parlament au propus votarea Legii lustrației, care prevedea inclusiv demiterea conducerii ANRE. “Dar de ce cînd socialiștii au propus în decembrie să votăm Legea lustrației care presupune demisia la toți aceștia, inclusiv conducerea BNM, de ce ați refuzat să votați? Luni înregistrăm din nou această inițiativă, o să votați? Eu cred că n-o să vă permită ambasadorii, sau interesele deja”, a declarant Dodon.

 

”CC deja s-a expus, premierul interimar nu poate schimba miniștrii”

Maia Sandu face presiuni la Curtea Constituțională (CC) ca sa poată schimba miniștrii în guvernul interimar. Despre aceasta Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii live. Ex-președintele țării a amintit că CC s-a exprimat deja pe marginea acestui subiect și că premierul interimar nu poate demite miniștrii.

„Maia Sandu vrea să obțină decizia CC, ca să poată schimba fiecare ministru din Guvernul interimar. În 2013, CC s-a expus la acest capitol, cînd în Guvernul interimar al lui Filat a fost demis un vicepremier pe probleme sociale. Atunci CC a spus că un premier interimar nu poate numi și demite alți miniștri”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a avut o adresare și către premierul interimar Aureliu Ciocoi pe care l-a îndemnat să nu participe la uzurparea puterii în stat.

 

Maia Sandu se opune înregistrării vaccinului Sputnik V

Președinția Republicii Moldova face presiuni ca să nu fie înregistrat vaccinul rusesc anti-COVID-19 ”Sputnik V”. Despre aceasta a anunțat președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul emisiunii de vineri.

Liderul socialiștilor a declarat că Moldova trebuie să înregistreze toate vaccinurile legiferate, iar cetățenii să facă alegerea cu ce vaccin se vor imuniza.

”Sper foarte mult că, săptămînile următoare, vor fi înregistrate toate vaccinurile. Foarte mult mi-ași dori ca să fie înregistrate toate vaccinurile. Apropo, Președinția face presiuni asupra organelor guvernamentale să nu înregistreze Sputnik V. Unii consilieri prezidențiali au făcut acest lucru. Nu vă jucați, e vorba de sănătatea oamenilor. De ce vreți să blocați vaccinul rusesc? Federația Rusă de mult a depus actele, dar voi faceți presiuni ca acest vaccin să nu fie înregistrat”, a spus Igor Dodon.

 

Despre candidatura lui Andrei Năstase la funcția de premier

PSRM este gata să discute candidatura lui Andrei Năstase la funcția de prim-ministru. Despre aceasta președintele socialiștilor, Igor Dodon, a declarat în cadrul emisiunii live. Totodată, Dodon a avut un mesaj și pentru Andrei Năstase.

“Noi sîntem gata să examinăm orice variantă. Dar colegii mi-au dat o declarație de-a lui Năstase, unde el spune că uite eu sînt gata, dar nu îi accept pe aceia, pe alții… Andrei, numără-ți soldații tăi. Să fim oameni serioși. Să spui că de la socialiști nu îi accepți pe toți. Iar vrei teste de integritate? Hai să discutăm. Vină cu un program și discutăm”, a declarat Igor Dodon.

 

”Un Președinte slab tot timpul va avea frică să nu fie un premier mai puternic decît el”

Liderii puternici nu se tem să aibă alături persoane puternice, iar un președinte slab tot timpul va avea frică să nu fie un premier mai puternic decît el, a declarat liderul PSRM, Igor Dodon.

Anume așa a explicat cel de-al cincilea președinte al țării refuzul Maiei Sandu de a o desemna în funcția de premier pe Mariana Durleșteanu, candidatul propus de o majoritatea formalizată din 54 de deputați.

”Ceea ce vedem noi acum ne demonstrează frustrările unei persoane care are frică să nu fie alături oameni profesioniști”, a spus Dodon.

Președintele PSRM a reiterat că Mariana Durleșteanu este candidatura cea mai potrivită pentru funcția de premier în aceste condiții.

”Este o persoană apolitică, profesionistă. Nedorința doamnei Maia Sandu să o înainteze demonstrează că se teme să nu fie umbrită de profesionalismul și consecvența doamnei Durleșteanu”, a spus liderul socialist.