IGOR DODON, LA EMISIUNEA „EXPERTIZA” DE LA RADIO SPUTNIK MOLDOVA

Liderul socialiștilor spune cînd ar putea fi organizate în Moldova alegeri anticipate

Președintele PSRM Igor Dodon participă astăzi la emisiunea „Expertiza” de la Radio Sputnik Moldova, în care comentează criza politică din Republica Moldova.

Igor Dodon a declarat că alegerile parlamentare anticipate nu vor fi organizate cîtă vreme situația epidemiologică din țară va fi instabilă. 

„Cînd se va stabiliza situația din țară. În buget nu sînt bani pentru alegeri, iar să luăm de la medici bani și să îi cheltuim pentru alegeri nu este corect. Nu ne va înțelege lumea. Mai întîi să vedem ce facem cu starea de urgență”, a declarat liderul socialiștilor. 

Amintim că astăzi Parlamentul se convoacă astăzi în ședință la ora 14:00 și ar urma să examineze introducerea stării de urgență în Republica Moldova. 

Igor Dodon susține că, cel mai probabil, acest lucru se va întîmpla, dar asta nu înseamnă că vor fi introduse măsuri similare cu cele din primăvara anului 2020. 

„Nu vom admite să fie introdus un lockdown ca în primăvara anului trecu, nu vom permite să fie introduse restricții dure. Nu se va repeta situația din martie-aprilie, cînd au fost închisă granița, cînd toți oamenii stau acasă - nu va fi așa ceva. Parlamentul doar îi va da posibilitatea Comisiei Situații Excepționale să aibă mai multe competențe”, a declarat Igor Dodon.

 

Va înainta majoritatea parlamentară alt candidat la funcția de premier? Ce spune Igor Dodon

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, participă la emisiunea „Expertiza” de la Sputnik Moldova, unde vorbește despre situația politică din țară.

Igor Dodon a fost întrebat în studioul Radio Sputnik Moldova dacă majoritatea parlamentară ia în calcul posibilitatea înaintării unui nou candidat la funcția de premier. 

„Noi avem un candidat la funcția de premier, care are susținerea majorității - este domnul Vladimir Golovatiuc. Totuși, sîntem gata să ne așezăm la masa de discuții cu alte partide, cu președintele și să identificăm și alte variante dacă există deschidere. Important este ca oamenii să nu aibă de suferit”, a declarat liderul PSRM.

Amintim că Maia Sandu a inițiat anterior consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare pentru a discuta despre dizolvarea Parlamentului, iar ulterior a făcut o sesizare în acest la Curtea Constituțională. 

Socialiștii și deputații din grupul „Pentru Moldova” consideră că Parlamentul nu poate fi dizolvat, pentru că există un candidat care are susținerea majorității – Vladimir Golovatiuc.

Vladimir Golovatiuc a fost propus de majoritatea parlamentară după ce Mariana Durleșteanu a refuzat să mai candideze pentru șefia Guvernului.

S-a întîmplat chiar în timp ce reprezentanții PSRM și „Pentru Moldova” îi cereau Maiei Sandu să o desemneze premier. 

Șeful statului l-a desemnat astfel candidat pe liderul partidului pe care l-a condus chiar ea anterior.

Igor Grosu a venit în Parlament ca să ceară votul de încredere al deputaților, dar socialiștii și deputații „Pentru Moldova” au părăsit sala de plen.

Astfel, Parlamentul nu a întrunit cvorumul necesar pentru a dezbate programul de guvernare.

Mingea se află acum la Curtea Constituțională, care urmează să constate dacă există sau nu circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului.

 

Liderul PSRM spune dacă Parlamentul va institui astăzi lockdown în Moldova

Președintele PSRM Igor Dodon participă la emisiunea „Expertiza” de la Radio Sputnik Moldova. El a fost întrebat dacă Parlamentul va institui astăzi stare de urgență în Republica Moldova.

Igor Dodon susține că, cel mai probabil, acest lucru se va întîmpla, dar asta nu înseamnă că vor fi introduse măsuri similare cu cele din primăvara anului 2020. 

„Nu vom admite să fie introdus un lockdown ca în primăvara anului trecu, nu vom permite să fie introduse restricții dure. Nu se va repeta situația din martie-aprilie, cînd au fost închisă granița, cînd toți oamenii stau acasă - nu va fi așa ceva. Parlamentul doar îi va da posibilitatea Comisiei Situații Excepționale să aibă mai multe competențe”, a declarat Igor Dodon.

Președintele PSRM Igor Dodon susține că acest lucru ar fi necesar, avînd în vedere că actualul guvern interimar nu are competențe ca să gestioneze eficient pandemia.

„Ideal ar fi să fie un premier cu competențe depline, ca să putem gestiona eficient pandemia. Dar pentru că președintele încalcă Constituția, blochează procesul, este singura posibilitate ca să-i dăm Guvernului și Comisiei Situații Excepționale competențe. (...) Dacă trebuie urgent să cumpărăm vaccin, avem nevoie de acest lucru. Dacă mergem conform legislației, procesul va dura 1,5 luni. Dacă se instituie stare de urgență, Guvernul va avea posibilitate să acționeze rapid”, a declarat politicianul.

El a precizat că cel mai probabil acesta va fi instituit pentru o perioadă de 60 de zile.

„Pînă la sfîrșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Pentru că vîrful pandemiei va fi anume atunci și am putea avea cîte 3000 de cazuri de zi de infectare, prognozează specialiștii. Am putea avea atunci și 80-100 de morți pe zi. Îi vom da azi posibilitate Guvernului să lupte cu pandemia”, a precizat liderul socialiștilor. 

Amintim că astăzi Parlamentul se convoacă astăzi în ședință la ora 14:00 și ar urma să examineze introducerea stării de urgență în Republica Moldova. 

 

Igor Dodon face sau nu coaliție cu Ion Chicu dacă ajunge în Parlament?

Igor Dodon nu împărtășește opțiunea lui Ion Chicu pentru integrare europeană. Dar, cu toate acestea, dacă partidul lui Chicu va accede în Parlament, PSRM va face alianță mai degrabă cu această formațiune politică decît cu altele.

În cadrul unui interviu realizat în studioul Sputnik Moldova, președintele PSRM, Igor Dodon, a fost întrebat cum comentează el declarația fostului premier Ion Chicu, care a reprezentat guvernarea socialistă, că își creează partid politic.

Răspunzînd la această întrebare, Igor Dodon a declarat că el nu este de acord cu toate viziunile fostului premier, dar oricum, dacă ar fi să constituie o alianță parlamentară, ar face-o cu partidul acestuia. .

„Foarte mulți oameni care au fost în prima linie, ulterior doresc să își facă partide. El cînd a fost înaintat premier, eu personal l-am susținut. În unele chestiuni, noi avem viziuni diferite. El crede că țara trebuie cu orice preț să se integreze în UE. Eu cred că asta nu este corect și nu este de perspectivă. Nu sînt de acord nici cu desființarea raioanelor și crearea județelor. Dar dacă el va ajunge în Parlament, eu voi face coaliție mai degrabă cu el, decît cu alte partide”, a declarat Igor Dodon.

Precizăm că fostul prim-ministru Ion Chicu anunța miercuri dimineața că își creează partid politic. Informația a fost publicată de fostul premier pe rețelele de socializare după miezul nopții. Partidul se va numi „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” și are ca obiectiv principal dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova, prin consolidarea societății și integrarea statului nostru în Uniunea Europeană.

„Noi, cetățenii Republicii Moldova, am moștenit un pămînt de o frumusețe rară, o Ţară pe care sîntem datori să o păstrăm și să o dezvoltăm pentru urmașii urmașilor noștri. Băștinașii acestui meleag au fost tot timpul oameni vrednici și curajoși, au știut mereu să înfrunte greutățile și au trecut, cu demnitate, de vremurile vitrege. Și astăzi, poporul nostru este pus la grea încercare, dar sîntem siguri că vom depăși și această perioadă de restriște”, scrie Chicu.

Politicianul informează că principalul deziderat al său și al echipei este crearea tuturor condițiilor pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

„Integrarea în UE este și unica șansă de reintegrare a regiunii transnistrene. Realizarea obiectivului de integrare europeană va fi un suport în plus năzuințelor noastre de a construi relații de cooperare, bazate pe respect reciproc cu toate țările lumii, în special cu partenerii noștri strategici”, mai spune Chicu.

Sursa: sputnik.md