Igor Dodon: In ultima perioada, asistam tot mai des la folosirea in scop politicianist si populist a relatiilor noastre cu unii dintre partenerii externi

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, cu referire la artificialul, în fond, scandal diplomatic moldo-român, Președintele Igor Dodon face apel la rațiune, amintind că parteneriatele strategice ale Republicii Moldova cu România și Federația Rusă trebuie să fie orientate spre o colaborare strictă ”în interesele cetățenilor și să nu fie afectată de diferite declarații, indiferent de care parte sunt făcute”.

”În ultimele zile, au fost făcute mai multe declarații care ar putea afecta în mod nejustificat relațiile bune și parteneriatul strategic pe care Republica Moldova îl are cu diferiți parteneri externi și în special cu România și Federația Rusă. Poziția mea a rămas neschimbată și consecventă – pledez pentru o politică externă echilibrată, relații reciproc avantajoase și cu Estul și cu Vestul, în care pe primul plan este interesul nostru național și bunele relații cu partenerii strategici externi.

Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră.

Cu regret constat că în ultima perioadă asistăm tot mai des la folosirea în scop politicianist și populist a relațiilor noastre cu unii dintre partenerii externi și consider că aceste abordări trebuie să înceteze. Colaborarea noastră trebuie să fie una orientată strict spre interesele cetățenilor și să nu fie afectată de diferite declarații, indiferent de care parte sunt făcute.

Republica Moldova beneficiază de un sprijin generos din partea partenerilor externi. Acest lucru s-a văzut și în timpul crizei pandemice pe care o traversăm, lucru pentru care le suntem deplin recunoscători. Asta este ceea ce cu adevărat rămîne important în relația noastră.”