IGOR DODON, GATA SA OFERE SUPORT GUVERNULUI PENTRU NEGOCIEREA UNUI NOU CONTRACT CU GAZPROM

Pe 31 decembrie 2019 expiră termenul contractului de livrare a gazelor naturale rusești pe teritoriul Republicii Moldova. Președintele țării îndeamnă Guvernul să înceapă în regim de urgență negocierea unui nou acord cu Gazprom.

Subiectul asigurării cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, începînd cu data de 1 ianuarie 2020 cînd expiră contractul cu Gazprom, este unul extrem de important, în contextul riscurilor existente pe teritoriul Ucrainei. Declarația a fost făcută astăzi de președintele țării, Igor Dodon, după ședința Consiliului Republican al PSRM.

Șeful statului a precizat că acest subiect ține de competența Guvernului de la Chișinău.

”Dacă Guvernul va avea nevoie de suportul meu în calitate de președinte al țării, ținînd cont de relațiile mele personale cu conducerea Federației Ruse și conducerea Gazprom, sînt gata să le ofer acest suport”, a declarat Dodon.

Președintele țării spune că trebuie să se ia în calcul toate sursele posibile de livrare a gazului.

”Am susținut construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Cred că este un gazoduct care trebuie finalizat cît mai repede posibil, pentru a minimiza riscurile în caz de stopare a tranzitului pe teritoriul Ucrainei”, a menționat șeful statului.

Igor Dodon susține că nu trebuie ignorate declarațiile președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, care a dat asigurări că va face tot ce este necesar ca țara noastră să fie asigurată cu gaze naturale.

”Trebuie să examinăm inclusiv declarațiile președintelui Ucrainei, care a menționat că sînt gata să ne asigure cu gaze, dacă va fi necesar. Trebuie să luăm în calcul toate formulele pentru ca cetățenii Republicii Moldova să nu aibă probleme începînd cu 1 ianuarie”, a declarat Dodon.

Șeful statului a mai spus că Guvernul de la Chișinău trebuie să înceapă de urgență discuțiile cu concernul rus Gazprom cu privire la semnare unui nou Acord de livrare a gazelor naturale pentru țara noastră, în condițiile în care actualul contract expiră la 31 decembrie 2019.

Sursa: sputnik.md