IGOR DODON: ESTE IMPOSIBIL SA DEVENIM MEMBRI AI UEA DACA AVEM ACORDUL DE ASOCIERE CU UE

Președintele Igor Dodon susține că pentru a adera la Uniunea Eurasiatică este necesar ca toate acordurile semnate cu Uniunea Europeană să fie anulate, inclusiv Acordul de Asociere cu UE. Iar dacă pornim discuțiile privind anularea Acordului cu UE, „apar alte probleme”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei ediții speciale la postul de televiziune NTV Moldova.

„Nu există alte variante, pentru că vin în contradicție. Iată statutul de observator, pe care îl avem acum, ne permite să păstrăm aceste acorduri. Și acest principiu de politică externă echilibrată, despre care am vorbit și pe care îl obținem sistemic, pas cu pas, și pe care vrem să-l implementăm, constă în a prieteni cu toți. Și acest lucru – a prieteni cu toți nu este atît de simplu”, a notat Igor Dodon.

Președintele a făcut referire la recentele vizite în Republica Moldova a consilierul pentru probleme de securitate națională al președintelui american Donald Trump, John Bolton, precum și a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, și la întrevederile pe care le a avut cu ei. „Vă imaginați ce discuții am avut și cu unul și cu altul, pe fundalul a tot ceea ce se întîmplă. De asta, să devenim membrii Uniunii Eurasiatice, în condițiile existenței Acordului de Asociere, este practic imposibil”, a menționat șeful statului.

Întrebat dacă Republica Moldova ar putea să renunțe la Acordul de Asociere, Igor Dodon a declarat că dacă încep astfel de discuții, „apar alte probleme”.

În altă ordine de idei, șeful statului a declarat că în cadrul vizitei sale la Bruxelles, la întrevederea cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat că Republica Moldova nu va adera la NATO. Potrivit președintelui, „chiar dacă ei respectă neutralitatea Republicii Moldova, ar fi cazul ca acest statut să fie fixat într-un document semnat, care să garanteze neutralitatea Republicii Moldova și care să fie recunoscut pe plan internațional”.

Sursa: IPN