IGOR DODON, DESPRE VIITORUL GUVERN AL R. MOLDOVA SI RELATIA CU UEEA

Șeful statului și-a exprimat convingerea că viitorul Guvern al țării noastre va avea o cooperare mai strînsă cu UEEA.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se află într-o vizită de lucru de două zile în Republica Kazahstan. Șeful statului participă la reuniunea Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi bilaterale.

Igor Dodon și-a exprimat convingerea că viitorul guvern care va fi constituit în țara noastră va coopera mai strîns cu organele Uniunii Economice Eurasiatice, după ce vor fi soluționate problemele politice interne.

”Participarea noastră în calitate de țară observator putea fi mult mai activă, dacă în acest proces s-ar fi inclus și Guvernul Republicii Moldova, însă din cauza situației politice interne legată de pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare, am fost obligați facem față statutului de observator preponderent cu forțele echipei prezidențiale. Dar sînt sigur că problemele politice interne vor fi soluționate și noul guvern al Moldovei va avea o cooperare mai activă cu organele de lucru ale UEEA.

La alegerile parlamentare care au avut loc în Moldova pe 24 februarie, Partidul Socialiștilor, care îl susține pe președintele Dodon și se pronunță pentru o interacțiune mai strînsă cu Rusia și UEEA, a obținut 35 de mandate.

Partidul Democrat din Moldova condus de Vladimir Plahotniuc are 30 de mandate, Blocul de dreapta ACUM – 26 de mandate, Partidul ”Șor” – șapte mandate. De asemenea, în Parlament au acces trei candidați independenți.

Organul legislativ este constituit din 101 deputați, însă niciun partid nu are suficiente voturi pentru formarea unei majorități parlamentare, ceea c înseamnă că este necesară formarea unei coaliții pentru constituirea Guvernului.

Curtea Constituțională a stabilit că, în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului, nu poate fi înaintată candidatura la funcția de prim-ministru. Dacă deputații nu vor ajunge la o înțelegere, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ar putea iniția procedura de organizare a alegerilor anticipate.

Sursa: sputnik.md