IGOR DODON, DESPRE REZULTATELE NEGOCIERILOR CU GAZPROM

Președintele Igor Dodon a oferit detalii cu privire la rezultatele negocierilor cu Gazprom, privind posibilitatea reducerii prețului la gazele livrate în Moldova.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a declarat că i-a solicitat conducerii Federației Ruse să examineze posibilitatea unei reduceri a prețului la gazele livrate în Moldova, pentru următoarele patru luni. Totodată, el a precizat că, în cazul în care nu va fi obținută această reducere, există riscul unei majorări a tarifului pentru consumatorul final.

”Eu am solicitat oficial conducerii Federației Ruse să examineze posibilitatea unei reduceri a prețului la gaze pentru Republica Moldova, din 1 septembrie pînă pe 1 ianuarie. Adică pentru patru luni, pînă la sfîrșitul anului să avem o reducere a prețul de intrare de la Gazprom. Dacă nu va fi această reducere, chiar și din contul rezervelor interne care vor fi depistate de domnul Ceban, noul director Moldova-Gaz, există riscul de majorare a tarifului. Noi nu ne dorim acest lucru”, a declarat Dodon.

Șeful statului și-a exprimat încrederea că va reuși totuși să obțină această reducere în cadrul negocierilor cu Gazprom, datorită statutului de observator pe care îl are țara noastră în cadrul Uniunii Eurasiatice, precizînd că sînt purtate negocieri la nivel politic.

”Avem o lună și jumătate pentru a finaliza aceste negocieri. Acestea sînt purtate atît la nivelul directorului Ceban, cît și la nivel politic, pentru că asta poate fi doar o decizie politică. Un avantaj al nostru în aceste discuții este faptul că avem statutul de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice. Pentru membrii UEA există prețuri reduse la livrarea gazelor. Noi nu sîntem membri ai UEA, iar statutul de observator ne permite să avansăm în aceste negocieri”, a declarat Dodon.

Potrivit lui Dodon, decizia finală ar putea fi luată în cadrul unei eventuale întrevederi cu președintele Rusuiei, Vladimir Putin.

”Decizia finală ar putea fi luată în urma unei eventuale întrevederi, care ar putea să aibă loc în următoarea perioadă, cu domnul Putin”, a subliniat Dodon.

 

Detalii privind noul contract cu Gazprom

Președintele țării a subliniat că, în paralel, în această perioadă au loc negocieri privind condițiile de tranzit și livrare a gazelor din 1 ianuarie 2020, din cauza că țara noastră nu are un acord în acest sens.

”Fosta guvernare a plecat, a redus tarifele înainte de alegeri, mergînd pe principiul că dacă cîștigă PDM atunci se vor clarifica cumva, dacă nu - să se clarifice următoarea guvernare, și nu au inițiat negocierile privind semnarea unui nou contract. Acum mergem pe două filiere, pe de o parte - contractul nou cu Gasprom de pe 1 ianuarie 2020, în cazul în care va fi tranzit prin Ucraina. Dacă nu va exista tranzit prin Ucraina o să avem probleme majore. Iar a doua parte ține de tariful din prezent, pentru care trebuie să obținem o reducere”, a menționat Dodon.

Precizăm că Igor Dodon a întreprins o vizită de lucru la Moscova, pe 17 iulie. Șeful statului a avut o întrevedere cu vicepremierul, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova, Dmitri Kozak.

Sursa: sputnik.md