IGOR DODON: DEPASIREA CRIZEI DIN REPUBLICA MOLDOVA VA FI POSIBILA DOAR IN CAZUL IN CARE VA FI ALEASA CONDUCEREA PARLAMENTULUI

Curtea Constituțională a Moldovei a decis că Președintele nu poate înainta candidatura primului ministru în condițiile în care nu există un Parlament funcțional.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că alegerea conducerii Parlamentului este singura modalitate de depășire a crizei politice din țară. Despre aceasta a declarat corespondentului TASS, comentînd hotărîrea Curții Constituționale, adoptată miercuri, care a decis că șeful statului nu poate înainta candidatura primului ministru în absența unui Parlament funcțional.

“Singura modalitate de depășire a crizei politice rămîne alegerea conducerii Parlamentului. Dacă acest lucru nu se va întîmpla în următoarele 3-4 săptămîni, va fi necesar să fie dizolvat Parlamentul și să fie stabilite alegeri parlamentare anticipate, care, cel mai probabil, vor avea loc în Toamnă”, a spus șeful statului.

La ședința de miercuri, CC a decis că Președintele nu poate înainta candidatura premierului, în condițiile în care nu sînt formate organele de lucru ale Parlamentului. “Președintele nu poate înainta candidature premierului în absența organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea desfășurării unei ședințe parlamentare din cauza lipsei organelor de conducere sugerează că Președintele nu poate înainta un candidat pentru funcția de șef al Cabinetului”, a declarat președintele CC, Mihai Poalelungi. Potrivit acestuia, decizia CC este irevocabilă și intră în vigoare la data adoptării.