Igor Dodon: Cind deputatii sunt cumparati cu sume de un milion de dolari, Parlamentul trebuie dizolvat!

Igor Dodon a vorbit despre posibilele scenarii politice care ar putea avea loc în curînd. Potrivit șefului statului, indiferent de mișcările politicienilor, ele vor fi în avantajul PSRM și al Președintelui. Declarațiile au fost făcute la postul Moldova 1. Președintele a nominalizat trei scenarii politice care ar putea fi puse în aplicare de către deputații din opoziție. Potrivit lui Dodon, dacă mai pleacă cîțiva deputați din coaliție, Guvernul rămîne fără susținere parlamentară. Totuși, șeful statului crede că Executivul trebuie să vină cu proiecte sociale și economice în Parlament în continuare.

”Va avea sau nu susținere Guvernul, mergem așa pînă la alegerile prezidențiale. Guvernul, cu un premier responsabil, așa cum este domnul Chicu, nu-și dă demisia și eu cred că nu trebuie să-și dea demisia, trebuie să asigure funcționalitatea guvernării, salarii, pensii, drumuri care sunt acum în reparație. Scenariul 2: oponenții noștri au 51-52 de mandate și iau decizia de a da jos Guvernul, ceea ce înseamnă criză politică, și numesc alt Guvern. Un alt candidat la funcția de premier este înaintat de Președintele țării. Eu pot să-l înaintez pe Chicu de 2-3 ori și nimeni nu va putea să mă oblige să semnez pentru altcineva. Chiar dacă se va încerca utilizarea Curții Constituționale, așa cum făcea Plahotniuc, atunci dreptul de desemnare îi revine doamnei Greceanîi. Nici o soluție să numească un premier fără acceptul Președintelui nu este. Scenariul 3: presupune jos Guvernul și nu se alege alt Guvern pînă la alegerile prezidențiale. Se epuizează încercările și se ajunge la anticipate”, a subliniat Igor Dodon.

Președintele susține că un alt Guvern are șanse doar cu participarea PSRM. Mai mult, poate fi formată o coaliție largă între PSRM, PDM și Blocul ACUM, însă fără grupul lui Candu și Partidul „ȘOR”. Șeful statului a criticat traseismul politic, care, potrivit lui, se realizează contra unor sume enorme de bani. Igor Dodon mai zice că aceste mișcări au început să fie făcute în momentul cînd procurorii au început să avanseze  în dosarul aeroportului și cel al miliardului furat. 

”În fiecare zi îl atacă pe Dodon și vor să dea jos Guvernul. Asta înseamnă că se tem de noi. Mie îmi pare că se cristalizează o coaliție în Parlament Sandu-Candu-Plaha-Șor. Cînd deputații sunt cumpărați cu sume de un milion de dolari, Parlamentul trebuie dizolvat și trebuie fugăriți toți și trebuie anticipate. Ideal ar fi să avem parlamentare în aceeași zi cu prezidențialele. Îi atenționez pe cei care umblă cu cumpăratul deputaților că data viitoare cînd vor încerca să cumpere deputați se vor pomeni lîngă ei cu procurorul”, a mai spus șeful statului. 

Igor Dodon mai spune că anume fostul lider democrat și Ilan Șor ar fi interesați să provoace destabilizare în țară.

”Ei speră foarte mult că vor putea să cîștige ceva timp, să nu se miște repede dosarele lor, dar nu înțeleg că Justiția este separată de majoritatea parlamentară. Scopul este de destabilizare. Plahotniuc și Șor, unul este pe un continent, celălalt pe altul, au aruncat undițele, mai cumpără cîte un deputat și speră să prindă un pește ceva. Nu le va reuși nimic. Dar mai depinde și de cei de pe dreapta. Dacă vor merge la complot!”, a menționat Igor Dodon.  

Politicienii vizați nu au comentat deocamdată declarațiile lui Igor Dodon. Șeful statului a mai spus că în Septembrie va anunța dacă participă la prezidențialele din Toamnă și că asta se va întîmpla doar dacă cetățenii vor dori acest lucru.