IGOR DODON: CC DIN NOU NU I-A PERMIS MAIEI SANDU SA INCALCE CONSTITUTIA

Curtea Constituțională din nou nu i-a permis Maiei Sandu să încalce Constituția, schimbînd și numind miniștrii după bunul plac, în condițiile unui guvern interimar. Declarația aparține liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, și vine în contextul deciziei de astăzi, 4 martie, a Curții, care s-a pronunțat pe marginea sesizării președintelui Maia Sandu cu privire la Legea cu privire la Guvern.

Prin hotărîrea Curții, au fost declarate constituționale prevederile care îi interzic guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze persoanele cu funcție de demnitate publică sau funcționari publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile.

Totodată, Curtea a declarat neconstituționale prevederile care îi interzic guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcție de demnitate publică, altele decît miniștri, sau în funcțiile publice. „Este corectă decizia CC de a permite guvernului interimar să numească în funcțiile vacante conducătorii de nivelul doi și trei: secretari de stat și șefi de departamente, agenții. Acest lucru va împiedica blocarea activităților structurilor de stat”, a comentat Igor Dodon.

Liderul PSRM a mai spus că este o decizie corectă de a acorda împuterniciri suplimentare guvernului interimar în cazul în care Parlamentul adoptă o hotărîre cu privire la o situație de urgență.

Sursa: IPN