IGOR DODON ASTEAPTA FRACTIUNILE PARLAMENTARE LA DISCUTII

Președintele Igor Dodon așteaptă miercuri, 13 noiembrie, la discuții fracțiunile parlamentare pentru a vedea ce soluții au acestea „pentru depășirea crizei politice”.

PSRM este așteptat Reședința de Stat din strada Nicolae Iorga la ora 10.00, Blocul ACUM – la 11.00, PDM – la 12.00 și PPȘ – la ora 13.00.

Opinia șefului statului este că PSRM și ACUM trebuie să meargă mai departe împreună. Să desemneze nou premier, identificînd o candidatură bună pe care să o poată înainta în următoarele zile. „Voi accepta imediat o candidatură propusă de majoritatea parlamentară PSRM-ACUM, alta decît premierul demis, însă care să poată contribui în continuare la implementarea reformelor și la buna funcționare a coaliției de guvernare”, a declarat Igor Dodon, care nu admite o alianță între PSRM și PDM.

Potrivit președintelui, dacă deputații din Blocul ACUM nu vor accepta dialogul, atunci „devine evidentă dorința lor de a avea alegeri anticipate”. În acest caz, în calitate de președinte al țării, Igor Dodon spune că va veni cu „propuneri și acțiuni concrete pentru a depăși situația”, inclusiv va propune un premier dinafara politicului.

Potrivit lui Igor Dodon, „Guvernul s-a autodizolvat prin provocarea intenționată și forțată a demisiei”. „Ceea ce avem acum este o criză politică și trebuie să găsim soluțiile potrivite ca aceasta să nu devină una socială și economică”, a mai spus președintele.

Igor Dodon afirmă că asumarea răspunderii Guvernului pentru modificarea Legii procuraturii nu a vizat alegerea transparentă și democratică a unui procuror general, „așa cum fals s-a vehiculat”, ci a fost „o măsură anticonstituțională, uzurpatoare, prin care se încerca subordonarea politică a Procuraturii Generale”. Potrivit lui Igor Dodon, acest lucru putea fi evitat dacă Maia Sandu discuta cu PSRM și cu el înainte să-și asume răspunderea.

Sursa: IPN