Igor Dodon: Asistam la un show rusofob fara precedent, care este indreptat spre distrugerea relatiilor moldo-ruse

În cadrul unui briefing, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acuzat Partidul Democrat că ar fi organizat acțiuni care au împiedicat aterizarea avionului la Chișinău în care se afla vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin.

„Noi asistăm la un show rusofob fără precedent, care este îndreptat spre distrugerea relațiilor moldo-ruse. O să le iasă pe ochi acest show și mă refer la acei din Partidul Democrat. Ştim foarte bine cine sunteți voi, dar problema este că Chișinăul și Partidul Democrat este doar un pion al unui joc politic”, a declarat Preşedintele Dodon.

 „Voi, cei din Partidul Democrat, credeți că blocarea unor artiști sau a avioanelor vă face mare rating la americani? Problema este că Chișinău și PDM sunt doar niște pioni în jocul politic, dar el e mult mai complex. Chișinăul și Bucureștiul sunt parte a unui joc geopolitic îndreptat împotriva Rusiei. Numai noi începem să realizăm apropierea malurilor Nistrului. Se încep problemele. Rezolvarea problemei transnistrene înseamnă foarte clar că NATO aici nu va fi. Regret că guvernarea din Moldova, anume PDM și Guvernul, majoritatea parlamentară, fac acest joc murdar geopolitic. Această majoritate este pro-unionistă și pro-NATO”, a mai declarat şeful Statului.

De asemenea, Președintele a făcut referire şi la anularea referendumului de ieri: „Ieri, Curtea Constituțională a tăiat dreptul Președintelui de a anunța Referendumuri. Credeți că asta vă va ajuta? Pe 24 Septembrie vom ieși în stradă, vom organiza referendumuri, nu aveți nici o șansă. Păcat că astfel suferă cetățenii R. Moldova”.

În acest context, Preşedintele Dodon și-a cerut scuze în numele poporului moldovenesc față de artiștii ruși, oamenii simpli care au vrut să vină în R. Moldova: „Sute de mii de moldoveni se află în Federația Rusă, dar voi ați decis să vă bateți joc de cîntăreți? În avion erau sute de moldoveni cu copii mici care veneau acasă. De ce ați făcut acest lucru? Dacă aveți careva obiecții, trebuia să le clarificați acasă”.

Totodată, şeful Statului a făcut referire şi la deputatul român din Republica Moldova Constantin Codreanu care ar fi organizat manifestațiile de pe Aeroportul Internațional Chișinău, unde mai mulți unioniști au organizat un protest față de vizita lui Rogozin în Republica Moldova: „Cum se explică că la Aeroport cetățenii altui stat, români, unioniști din R. Moldova, combatanți blochează aeroportul? Mașinile oficiale la Președinție – stopate?”, a întrebat retoric Dodon.

Totodată, Igor Dodon a adresat şi un mesaj către cetățeni: „Fiți gata, poliția și serviciul de pază n-o să ne apere! Fiți gata atunci cînd o să vă spun să veniți la Chișinău! Se apropie momentul cînd va trebui noi să punem lucrurile la locul lor!”

Legat de evenimentele programate mîine la Tighina, Președintele Dodon a dat asigurări că va participa la acestea, căi va purta discuții cu liderul de la Tiraspol privitoare la şcolile moldoveneşti din Transnistria, situaţia terenurilor agricole etc.