IGOR DODON A VIZITAT RAIONUL FLORESTI

Marţi, 30 iunie, Igor Dodon a vizitat spitalul din raionul Florești, pentru a înmîna unui grup de lucrători medicali Diploma de Onoare a Președintelui, în semn de înaltă apreciere a meritelor lor deosebite în domeniul protecției sănătății publice și în combaterea răspîndirii virusului. Acest spital are o capacitate de circa 300 de paturi. Aici activează 420 de persoane. În prezent, în instituția respectivă se tratează 45 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, iar 36 s-au externat.

În continuare, Președintele țării împreună cu Ștefan Paniș, președintele raionului Florești, a mers la școala sportivă din oraș unde aproximativ 500 de copii pot frecventa diverse secții sportive. Administrația instituției a solicitat susținere pentru a finisa lucrările de reparație a cazangeriei și a sălii de lupte. Igor Dodon a dat asigurări că va acorda sprijinul necesar.

Ulterior șeful statului a discutat cu președintele raionului despre problemele cu care se confruntă regiunea. Interlocutorii au acordat o atenție sporită chestiunilor legate de dezvoltarea agriculturii, construcția și reabilitarea drumurilor și a obiectivelor de menire socială. Președintele a asigurat administrația locală de faptul că actuala conducere a țării va finanța în volum deplin realizarea tuturor programelor social-economice planificate.

De asemenea, Igor Dodon a informat despre decizia luată în comun cu guvernul care prevede acoperirea deficitului bugetelor raionale din bugetul național – în aceste scopuri, vor fi alocate circa 320 milioane de lei.

***

În raionul Florești, Președintele Republicii Moldova s-a familiarizat cu activitatea a doi agenți economici specializați în agricultură. SRL „AgroCirip”, la fel ca și multe alte întreprinderi agricole din Moldova, este specializată în cultivarea cerealelor, rapiței, floarea soarelui, a porumbului și mai deține o livadă de pomi fructiferi pe o suprafață totală de aproximativ o mie de hectare.

Însă în comparație cu majoritatea gospodăriilor de fermieri, această întreprindere mai este și un obiect de perspectivă pentru turismul agrar al țării, creînd locuri suplimentare de muncă și asigurînd dezvoltarea turismului.

Cel de-al doilea agent economic este SRL „Tetracom Agro”. Pe o suprafață totală de 2500 de hectare, această întreprindere cultivă cereale, pomi fructiferi, sfeclă de zahăr, soia. Aici activează peste 100 de persoane și este utilizată tehnică agricolă și utilaj modern.

Șeful statului a salutat conducătorii și lucrătorii ambelor întreprinderi și a comunicat despre inițiativele guvernamentale privind susținerea masivă a sectorului agrar.

***

În cadrul vizitei în raionul Florești, Președintele țării, Igor Dodon, a inspectat lucrările de construcție a podului peste rîul Răut, lîngă satul Ștefănești. Construcția podului a demarat la finele anului 2019, din mijloacele Fondului Rutier. Valoarea totală a acestor lucrări este de 15,1 milioane de lei, pînă în prezent fiind valorificate aproximativ 11,5 milioane de lei.

Darea în exploatare a obiectului respectiv este planificată pentru finele anului curent, dar compania contractantă preconizează să încheie lucrările de construcție deja în luna septembrie. Lungimea podului va fi de 57 de metri, lățimea – 12,6 metri. De asemenea, va fi reparată o jumătate de kilometru de bandă rutieră. Drumul care trece peste pod va uni satele Cașunca și Prodănești, devenind parte a șoselei regionale G-52.

Igor Dodon a salutat inginerii și constructorii podului. Șeful statului a apreciat ritmul și calitatea muncii lor. Totodată, Președintele țării a menționat importanța realizării programului național „Drumuri bune pentru toți”, care presupune construcția sau reabilitarea drumurilor în toate localitățile Moldovei, dar și a celor mai importante drumuri naționale.

***

Pe finalul vizitei de la Floreşti, Președintele Moldovei, Igor Dodon, a mers la veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Vasilii Tanaseiciuc. El are 97 de ani, a luptat pe front din luna februarie 1944 și pînă la sfîrșitul războiului. A fost rănit, iar după demobilizare, a lucrat în kolhoz. Veteranul are doi copii și șapte nepoți.

Șeful statului l-a felicitat cu ocazia aniversării a 75-a a Marii Victorii și i-a înmînat distincția supremă a țării – Ordinul Republicii.

În drum spre casă, Igor Dodon s-a oprit la biserica din satul Hîrtop, care a fost construită inclusiv cu sprijinul său. Președintele s-a rugat pentru stabilitatea și prosperitatea țării noastre, pentru sănătatea oamenilor noștri.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova