IGOR DODON A PREZIDAT O SEDINTA OPERATIVA PRIVIND PRABUSIREA BLOCULUI CU 9 ETAJE DIN OTACI

Astăzi dimineață, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a întreprins o vizită în orașul Otaci, la nordul țării, pentru a afla la fața locului toate circumstanțele și consecințele prăbușirii blocului cu 9 etaje. Șeful statului a prezidat o ședință operativă cu participarea administrației raionale și orășenești și a conducerii Direcției locale pentru situații de urgență. Președintele a comunicat cu oamenii care au fost evacuați din acest bloc.

Igor Dodon a menționat că, conform estimărilor prealabile, au fost cîteva cauze, inclusiv darea în exploatare a blocului cu diverse încălcări, acumularea permanentă a apei în subsol și modificările neautorizate în construcția blocului - demolarea parțială a pereților de bază de către unii locatari. Potrivit afirmațiilor reprezentanților Direcției Situații de Urgență, cel mai probabil, blocul va fi demolat.

Locatarii au fost evacuați la timp de către autoritățile locale, înainte de prăbușire, fiindcă pe pereții clădirii au apărut crăpături vizibile. În total, în bloc sînt 36 de apartamente, au fost evacuate 18 familii - 51 de persoane, inclusiv 11 copii. ”Cu părere de bine, nimeni nu a avut de suferit”, a remarcat Președintele.

Igor Dodon a subliniat că, la momentul dat, sarcina primordială a autorităților locale și a celor centrale este plasarea temporară a locatarilor evacuați și identificarea noilor locuințe. ”O parte din ei se află la rude, ceilalți au fost cazați în instituții sociale”, a specificat șeful statului.

Totodată, Președintele țării a declarat că statul îi va asigura pe toți sinistrații cu locuințe permanente. ”În acest scop, examinăm diferite variante, inclusiv compensarea locuințelor distruse, la prețuri de piață, pentru procurarea noilor apartamente”, a menționat Igor Dodon.

De asemenea, șeful statului consideră că este necesară efectuarea unei inspecții a blocurilor cu multe etaje, de aceeași serie, în toate localitățile Republicii Moldova, iar direcțiile pentru situații de urgență și autoritățile locale trebuie să se ocupe de aceasta în regim de urgență.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova