IGOR DODON A PARTICIPAT LA CEREMONIA DE PREMIERE A INVINGATORILOR LA TURNEUL INTERNATIONAL LA SAH RAPID, ”MEMORIAL V. CEBANENCO”

Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, președintele Federației de Șah din Republica Moldova a participat la ceremonia de premiere a învingătorilor la Turneul internaţional la șah rapid, ”Memorial V. Cebanenco”.

La Turneu, Republica Moldova a fost reprezentată de mai mulți maeștri internaționali la șah, iar pe cele mai bune locuri s-au plasat marele maestru, Victor Comleacov, locul 6 și liderul echipei olimpice moldovenești, Viorel Bologan pe locul 7.

În finală s-au calificat Postny Evgheny (Israel) și Botrnyk Oleksndr (Ucraina), iar șahistulPostny Evgheny este cel care a învins cu 2:0 și a obținut marele premiu.

Președintele Republicii Moldova a felicitat participanţii și le-a dorit succes în această activitate intelectuală menționînd că va depune toate eforturile ca şahul să ocupe un loc destoinic în societatea noastră.

Șeful statului a declarat că a înaintat oficial inițiativa ca desfășurarea CampionatuluiMondial de șah între femei din anul 2019, să aibă loc la Chișinău.

”Această inițiativă este foarte importantă atît pentru dezvoltarea șahului în Republica Moldova cît și pentru promovarea țării noastrepe plan internațional”, a declarat Igor Dodon.

Menționăm că în calitate de oaspete de onoare, la eveniment a participat președintele Federației Internaționale de Șah, Kirsan Iliumjinov care a donat țării noastre cîteva mii de seturi de șah.

Circa 1000 de seturi au fost donate de cătreoficialului FIDE, Transnistriei în cadrul viziteipe care a întreprins-o în regiunea transnistreanăunde a participat la Ceremonia de premiere a învingătorilor Turneului internațional la șah rapid ”Cupa Prieteniei” din or. Tiraspol.

Menționăm că la Turneu, în Moldova au sosit cei mai buni şahişti din 11 ţări ale lumii – Rusia, Marea Britanie, Ucraina, Catar, Serbia, România, Belarus, Polonia, Israel, Azerbaidjan, printre care Nigel David Short, mare maestru la șah britanic, vice-campion mondial la șah, ZhuChen, campioană mondială la șah între femei, marii maeștri internaționali: Bernadskiy Vitalii, din Ucraina,Romanov Evghenii din Rusia, Postnîi Evghenii din Izrael, Djuric Stefan din Serbia ș.a. În turneu participă 35 de șahmatiști, dintre care 13 mari maeștri, 7 maeștri internaționali și 4 maeștri FIDE.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei RM