IGOR DODON A NUMIT PATRU CONDITII DE BAZA PENTRU SCHIMBAREA SISTEMULUI ELECTORAL

Președintele Republicii Moldova, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a numit pe data de 20 iunie, patru condiții de bază pentru ca PSRM să voteze pentru schimbarea sistemului electoral.

„Vom sprijini schimbarea sistemului electoral numai în cazul în care în proiectul de lege vor rămîne patru puncte foarte importante:

1. Sîntem categoric împotriva reducerii pragului electoral pentru partide – ar trebui să rămînă la nivelul de șase la sută.

2. Trebuie să se desfășoare doar un singur tur de alegeri – se alege deputatul care primește mai multe voturi decît ceilalți candidați.

3. Trebuie să fie alocate mandate parlamentare reprezentanților Transnistriei. Ar trebui să fie nu doar fotolii goale destinate transnistrenilor, dar reali reprezentanți ai regiunii.

4. Trebuie să fie deschise secții suplimentare în străinătate pentru diasporă, în principal, în Federația Rusă, astfel încît migranții noștri să poată participa mai activ la alegeri.

În cazul în care aceste puncte vor rămîne în proiect, vom vota pentru el în a doua lectură. În cazul în care colegii din Parlament nu vor fi de acord să accepte cel puțin unul dintre aceste puncte, nu vom vota”, a subliniat Igor Dodon.

Sursa: socialistii.md