IGOR DODON A INTREPRINS O VIZITA DE LUCRU LA BALTI

Președintele Republicii Moldova continuă vizitele în teritoriu. Astfel, șeful statului a mers la Bălți. Acolo, Igor Dodon s-a familiarizat cu activitatea a trei întreprinderi mari din oraș: SRL ”INFINITextil”, S.A. ”Basarabia Nord” și SRL ”Baiur-Agro”.

De asemenea, șeful statului s-a întîlnit cu colectivele de muncă pentru a discuta problemele cu care se confruntă și soluțiile care ar conduce la eliminarea barierelor din calea businessului din Moldova.

Inițial, Igor Dodon a mers la Catedrala Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Bălți. Cînd creștinii ortodocși prăznuiesc sărbătoarea Sfîntul Serghie de Radonej, Președintele țării a depus flori la monumentul în cinstea Preacuviosului Serghie, înălțat cu sprijinul său în anul 2015, și s-a rugat pentru liniștea și bunăstarea poporului nostru.

Sfîntul Serghie de Radonej a fost o personalitate istorică şi spirituală marcantă, unul dintre cei mai mari promotori ai credinţei ortodoxe. În anul 2014, la iniţiativa Președintelui Republicii Moldova, din Lavra Sfintei Treimi din Serghiev-Posad, în Moldova a fost adusă icoana și moaștele Preacuviosului la care au avut posibilitatea să se închine sute de mii de concetăţeni.

Cu ocazia acestei frumoase sărbători, Igor Dodon a transmis sincere felicitări tuturor credincioșilor precum și celor care își serbează onomastica.

***

La Bălți, Președintele Igor Dodon s-a familiarizat cu activitatea unei dintre cele mai mari întreprinderi din localitate, SRL „INFINITextil”. Deschisă în anul 1997, întreprinderea confecționează haine de înaltă calitate la nivelul standardelor mondiale care sînt exportate în SUA, Europa și Rusia. Colectivul „INFINITextil” numără 200 de specialiști de înaltă calificare care produc peste 100 mii de articole lunar.

Igor Dodon a vizitat hala de producție și a vorbit cu angajații despre condițiile de muncă și problemele cu care ei se confruntă. Șeful statului a salutat modul în care fabrica își dezvoltă afacerea, utilizînd toate posibilitățile de creștere a nivelului de competitivitate a produselor și a capacității de export ale acestora.

Președintele țării a apreciat activitatea colectivului și a dat asigurări că le va acorda sprijinul necesar, or o industrie dezvoltată, competitivă este garanția prosperării ţării.

De asemenea, șeful statului a remarcat că problemele abordate de colectiv, precum – necesitatea elaborării unei strategii investiționale favorabile dezvoltării industriei în Republica Moldova, soluționarea problemei lipsei cadrelor de muncă prin promovarea unui program național de susținere a tineretului și a familiilor tinere etc. – sînt o prioritate pentru instituția prezidențială și deja sînt întreprinși pași concreți în această direcție, fiind elaborate mai multe inițiative legislative în domeniile respective.

***

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vizitat combinatul de carne „Basarabia Nord” din Bălți, una din cele mai cunoscute întreprinderi în domeniul industriei alimentare din Moldova.

Combinatul și-a început activitatea în anul 1944 de la producerea a cîtorva feluri de salam și a cărnii de pasăre. Ulterior întreprinderea a fost modernizată, și-a mărit volumul de producție, inclusiv datorită instalării unei camere frigorifice cu capacitatea de păstrare de 3 mii de tone.

Astăzi „Basarabia Nord” are un colectiv de circa 350 de oameni care produc 20 de tone de mezeluri într-un singur schimb.

În ultimii doi ani întreprinderea înregistrează creșterea veniturilor, prilej cu care Igor Dodon a felicitat conducerea și angajații combinatului.

În cadrul discuției șefului statului cu conducerea întreprinderii a fost semnalată problema privind refuzul rețelelor mari de magazine din țară de a include producția autohtonă pe rafturile magazinelor impunînd să fie redus prețul producției cu circa 30-40%.

Igor Dodon a menționat că va pleda pentru aprobarea unei noi legi cu privire la comerțul intern și vor fi depuse toate eforturile pentru protejarea producătorului autohton. Președintele țării le-a urat angajaților și conducerii întreprinderii succes în continuare.

***

În cadrul vizitei în orașul Bălți, Președintele țării, Igor Dodon, s-a familiarizat cu activitatea fabricii de pîine „Baiur-Agro” care produce un sortiment larg de produse de panificație și patiserie. Această companie activează din anul 1998 și are 129 de angajați.

Compania „Baiur-Agro” îmbină cu grijă tradițiile vechi ale brutăriei cu cele moderne. Pe parcursul ultimelor 8 luni ale anului 2019, datorită implementării noilor tehnologii de producere și a fabricării unor produse gustoase și de înaltă calitate, volumul vînzărilor a crescut cu 21.3 % în comparație cu anul precedent.

În cadrul discuțiilor cu angajații întreprinderii, Igor Dodon a reiterat faptul că diversificarea piețelor de desfacere și protejarea producătoriilor autohtoni constituie un obiectiv major pentru Administrația Președintelui și vor fi depuse toate eforturile în vederea creării unor condiții de muncă adecvate pentru întreprinzătorii din Moldova.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova