IGOR DODON A CRITICAT DUR ACTIVITATEA GUVERNULUI FILIP SI A FACUT 5 RECOMANDARI EXECUTIVULUI SI MAJORITATII PARLAMENTARE

Astăzi, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului de examinare a moţiuniii de cenzură împotriva Guvernului Filip, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor a supus unei critici dure activitatea cabinetului de miniştri şi a făcut 5 recomandări Guvernului şi coordonatorilor majorităţii parlamentare.

În discursul său Igor Dodon a pus accentul pe faptul că anume Guvernul Filip a legalizat furtul miliardului. „La 50 de ani de independenţă a RM, peste 25 de ani oamenii vă vor pomeni pe dvs., nu pe partidul Democrat, pe coordonatori, dar pe dvs. Pentru că dumneavoastră aţi legalizat acest furt al miliardului”.

Criticînd afirmaţiile lui Pavel Filip că Guvernul a adus stabilitatea în societatea moldovenească, liderul PSRM a ţinut să precizeze: „Stabilitate pentru cine? Pentru Partidul Democrat? Da, pentru PD este stabilitate şi chiar progres. Voi aţi acaparat toate instituţiile de stat. V-aţi lăudat că aţi micşorat tarifele cu 10%, dar n-aţi răspuns la întrebarea de ce doar cu 10% dacă Cuciurgan a scăzut cu 28 la sută? Recent aţi semnat un Memorandum cu Union Fenosa despre majorarea tarifelor spre finele anului curent sau la începutului anului următor. Pe cine vreţi să-l minţiţi?”.

Referindu-se la majorările de salarii şi pensii Igor Dodon a spus că în realitate, în urma reformelor, salariile şi pensiile au fost reduse. „Salariul real în sectorul bugetar a scăzut cu – 5%. Vorbiţi de creşterea salariilor a cadrelor medicale? Aţi vorbit cu medicii? Dvs. prin reforma care aţi promovat-o, medicii care au experienţă, cu vechime în muncă, profesioniştii, primesc mai puţin după aprobarea acestei legi. Şi aţi dat-o iar în bară ca şi cu pensionarii,” a declarat Dodon.

 De asemenea, liderul socialiştilor a menţionat că politica fiscală care a fost recent aprobată nu are un efect stimulator pentru agenţii economici, iar sectorul real al economiei este în comă: „Unde este efectul stimulator pentru agenţii economici? Au aşteptat un suport toţi: agenţii economici, agricultorii, producătorii autohtoni, deoarece veniţi din mediul de afaceri şi cunoaşteţi problemele cu care se confruntă ei. Unde este? Iar cifrele vorbesc de la sine. Exportul în 5 luni este de minus 8%, apropo, în UE minus 10%. Investiţiile capitale în ultimele 3 luni sînt de minus 23%, investiţiile străine directe, fluxul net, în primul trimestru a scăzut de 3,4 ori comparativ cu anul trecut. Creditele în economie sînt de minus 16 %.”

În final, Igor Dodon a venit cu cîteva recomandări, soluţii şi propuneri pentru majoritatea parlamentară, guvern şi coordonatorii acestei majorităţi.

„1. Nu încercaţi cu orice preţ să evitaţi anticipatele. În istorie, 9 din 10 cazuri, cei care au venit la putere prin revoluţie şi sînge, pleacă tot prin revoluţie şi sînge. Utilizaţi acel unic caz şi plecaţi în mod democratic.

2. Nu uitaţi că opoziţia de azi este guvernarea de mîine. Aşa cum procedaţi voi, azi, cu opoziţia, exact aşa va proceda opoziţia cu voi.

3. Nu vă uitaţi doar spre Occident. Cît veţi spune “halva”, mai dulce în gură nu va fi. Puteţi să vă scrieţi în frunte “integrare europeană”, asta nu vă va fi de folos şi nimeni nu vă crede. Aşa de tare doriţi să fiţi pe placul occidentului, încît daţi cu piciorul în partenerii tradiţionali, în Rusia. Aprobaţi codul audiovizualului şi interziceţi programele în limba rusă. Aprobaţi data de 9 Mai- Ziua Europei. Apropo, la acest subiect. Partidul Socialiştilor, la fel ca şi majoritatea cetăţenilor Moldovei, vor sărbători la 9 Mai - Ziua Victoriei, indiferent de decizia pe care o veţi lua. Vă recomand, în regim de urgenţă, restabilirea relaţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă.

4. Debarasaţi-vă de partenerii voştri liberali şi unionişti din Guvern, şi cît mai repede o veţi face, cu atît mai bine.

5. Să vă ferească Domnul să anulaţi sau să falsificaţi alegerile prezidenţiale. Este ultima speranţă a cetăţenilor că ei vor alege un preşedinte care nu este membru al acestei guvernări, iar dacă o să le luaţi şi această speranţă, oamenii nu vă vor ierta.

Partidul Socialiştilor, imediat după alegerile parlamentare din anul 2014, s-a declarat în opoziţie. Noi consecvent, prin proteste, prin votări, prin moţiuni, am obţinut demisia mai multor guverne.

Chiar dacă astăzi această moţiune nu va fi votată, noi vom continua lupta noastră şi considerăm că unica soluţie pentru Republica Molodva este schimbarea clasei politice prin alegeri parlamentare anticipate. Pentru o Moldovă cu un guvern profesionist, social, şi fără oligarhi”.

Comunicat de presă al PSRM