IGOR DODON A CONDAMNAT CU FERMITATE O ALTA PROVOCARE A MAJORITATII DE GUVERNAMINT

Pe data de 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declarația ce prevede retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. Proiectul a fost votat de 61 de deputați. În semn de protest socialiștii au părăsit sala de ședințe, catalogînd afirmația drept o provocare în adresa Republicii Moldova.

Referindu-se la subiectul dat, președintele țării, Igor Dodon, a condamnat „așa-numita declarație privind Transnistria“.

„Condamn cu fermitate această ultimă provocare. Aceste acțiuni au ca scop înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă și subminează progresul care a fost realizat în colaborare cu conducerea rusă, și anume, în domeniul exporturilor moldovenești, situației migranților, cooperării regionale, programelor educaționale și umanitare.

Această provocare se înscrie într-o serie de acțiuni din partea majorității parlamentare, sub conducerea Partidului Democrat, privind situația tensionată din regiune și, în primul rînd, în ceea ce privește Rusia, în ajunul vizitei vicepremierului rus, Dmitri Rogozin în Republica Moldova. Vă reamintesc doar unele dintre aceste demersuri din partea coaliției de guvernare: expulzarea diplomaților ruși, lupta împotriva așa-numitei propagande ruse, refuzul de a participa la activitatea structurilor CSI.

Este evident că astfel de declarații nu pot fi elaborate și adoptate de autoritățile respective, fără influență din exterior.

Condamn categoric acest tip de provocare. Subliniez, Moldova este un stat neutru, iar soluția unor astfel de aspecte ar trebui să fie obținută numai într-un mod pașnic și constructiv, fără provocare, în contextul unirii celor două maluri ale Nistrului, dar nu prin astfel de declarații provocatoare.

Încă o dată subliniez poziția mea – mă expun pentru un dialog universal cu reprezentanții Transnistriei și soluționarea problemelor oamenilor simpli de pe ambele maluri ale rîului Nistru“, a scris Igor Dodon pe rețelele de socializare.

Sursa: socialistii.md

Virginia Filip 25.07.2017 - 16:41

De fapt, lui Dodon ii este frica de Putin. Cum sa-l supere pe cel care manipuleaza? Ar putea sa se supere atat de tare Putin, incat ar putea sa-l puna si la colt pe Igor. Foarte bine ca s-a votat retragerea trupelor ruse din Transnistria, mai ales acum, cand cei de acolo si-au exprimat dorinta de a se intoarce la Moldova.

Nistor Grigore 25.07.2017 - 14:31

Presedintele rus Додон și comunistii sovietici din PSRM nu-si doresc plecarea trupelor de ocupatie ( pacificatori) rusi, chipurile destabilizeaza relatia cu Rusia, adica sa nu-i suparam pe rusi. Acesti indivizi obedienti Rusiei defapt vor mentinerea R.Moldova in sfera politica si economica a Rusiei, intr-o zona gri a crimei, a lipsei democratiei, a jafului. Sub lozinca ”statalitatii” si umbrela Rusiei prin manipulare isi urmaresc interesele proprii si implicit saracirea poporului. Grav este ca electoratul (boborul cel manipulat) si o parte a presei precum ”Moldova suverana”, adică statalista asa cum trambiteaza Dodon si comunistii sai, sustin acesti indivizi scosi din tenebrele istoriei sovietice. Toti ( Додон, PSRM, Moldova socialistă, pardon suverana), au ceva de castigat, doar poporul pierde mereu.