IGOR DODON A COMENTAT DECIZIA CURTII CONSTITUTIONALE DIN MOLDOVA DE A-L SUSPENDA TEMPORAR IN MOD REPETAT DIN FUNCTIA DE PRESEDINTE

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a comentat decizia Curții Constituționale din Moldova de a-l suspenda temporar, în mod repetat, din funcția de președinte.

Președintele consideră că: ”Curtea Constituțională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace” așa cum le dictează guvernarea democrată.

Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii și dincolo de limita bunului simț. Era de așteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie a.c., cînd Președintele țării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcție ministrul apărării Sturza.

Sînt iarăși încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărîre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărîrea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar cîțiva deputați. Deci guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși.

Acești miniștri intră în Guvern pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenite.

Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de drept. Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat.

Cît privește poziția mea, am decis să nu cedez, decît să explic apoi ani de zile de ce am numit în funcție o garnitură de miniștri compromiși.

Iar partea bună în toată această chestiune este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral”.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova

Virginia Filip 16.01.2018 - 15:20

Mie imi pare rau ca nu exista vreo cale sa-l suspendam definitiv pe Dodon. Acest om nu se poate numi presedintele tarii. Cred ca definiitile pentru termenii de tiran, dictator, tradator i se potrivesc de minune.