IGOR DODON A AVUT O INTREVEDERE CU UN GRUP DE OBSERVATORI INTERNATIONALI

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu reprezentanții Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), în frunte cu șeful misiunii, Dritan Taulla.

Părțile au discutat subiecte cu privire la campania electorală și alegerile parlamentare ce urmează să se desfășoare în Republica Moldova.

În cursul dialogului, șeful statului a menționat faptul că alegerile parlamentare trebuie să se desfășoare în mod democratic, deschis și transparent, cu respectarea standardelor internaționale și în strictă conformitate cu legislația RM. În context, Președintele țării a făcut apel către misiunea ENEMO de a delega cît mai mulți observatori în vederea asigurării legitimității și transparenței alegerilor parlamentare.

Igor Dodon a mai subliniat că legitimitatea alegerilor poate fi subminată de doi factori: înlăturarea din campania electorală a unor partide sau candidați pe circumscripțiile uninominale, și restricționarea accesului alegătorilor de a-și exercita dreptul la vot. Totodată, șeful statului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia CEC-ului de a transfera secțiile de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană la 40 km pe teritoriul RM. ”Acest lucru poate fi considerat drept o încălcare flagrantă a drepturilor electorale ale cetățenilor moldoveni”, a subliniat Președintele.

De asemenea, Igor Dodon a reiterat faptul că obiectivul strategic al Președintelui este edificarea unei politici externe echilibrate între Est şi Vest şi respectarea cu stricteţe a principiului constituţional al neutralităţii permanente. În acest context, șeful statului a specificat că această poziție este sprijinită de majoritatea populației, iar partenerii noștri externi o tratează cu respect.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova