IGOR DODON A AVUT O INTREVEDERE CU PRESEDINTELE CONSILIULUI NATIONAL PENTRU ACREDITARE SI ATESTARE, DL ALEXANDRU BURIAN

În cadrul dialogului, șeful statului a fost informat despre situația dificilă în care se află această importantă instituție, responsabilă pentru certificarea instituțiilor de cercetare-dezvoltare, evaluarea și atestarea cadrelor științifice și științifico-didactice de înaltă calificare. Situația s-a creat ca urmare a expirării la 11 iunie 2017 a mandatului de activitate a comisiilor de atestare și acreditare și nedorinței guvernării actuale de a nominaliza candidaturi pentru noile comisii, conform legislației în vigoare.

Potrivit lui Alexandru Burian, acest blocaj, artificial creat de Guvern, conduce la imposibilitatea procesării a circa 300 de dosare privind conferirea gradelor științifice și științifico-didactice, confirmarea consiliilor științifice de susținere a tezelor de doctor și doctor habilitat, abilitarea persoanelor dotate cu dreptul de conducere de doctorat.

”Am stabilit necesitatea deblocării situației respective. Astfel, voi solicita Guvernului, în termene optime, să înainteze candidaturi pentru formarea comisiilor menționate mai sus care își vor exercita mandatul pînă la intrarea în vigoare a modificărilor Codului cu privire la știință și inovare și pînă la formarea Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC).

Voi face tot posibilul ca activitatea instituțiilor de cercetare să nu fie periclitată din cauza inactivității și incompetenței persoanelor responsabile de dezvoltarea domeniului științific din Moldova”, a menționat Igor Dodon.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova