IGOR DODON A AVUT O INTREVEDERE CU MEMBRII GRUPULUI DE INITIATIVA PENTRU REFORMA CONSTITUTIONALA

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut astăzi o întrevedere cu membrii Grupului de Inițiativă pentru reforma constituțională din care fac parte foști președinți ai Curții Constituționale, juriști și savanți notorii în domeniul dreptului. Ședința a fost organizată urmare a apelului publicat de ei anterior, care conținea îndemnul de a discuta situația complicată care s-a creat cu privire la Curtea Constituțională.

Majoritatea invitaților au fost de acord cu necesitatea lansării unui dialog mai larg pe subiectul reformei constituționale, care poate avansa pe una din două direcții principale. Fie este vorba de modificarea actelor legislative cu privire la jurisdicția constituțională, care au fost interpretate în mod contradictoriu în favoarea intereselor politice, fie prin operarea unor modificări în Legea Supremă a țării.

Cea de-a doua cale presupune o abordare sistemică, de aceea prevede o perioadă mai lungă de implementare și este mai de încredere. Totodată, necesită un volum de lucru mult mai mare și mai dificil și poate fi realizat prin voința Parlamentului, cu susținerea majorității constituționale sau printr-un referendum constituțional.

Interlocutorii au ajuns la concluzia prealabilă că diverse forțe politice și organizații obștești pot participa la discuție, însă, nemijlocit în procesul de reformare, ar trebui să fie implicați doar juriști profesioniști, în primul rînd constituționaliști, și nu politicieni care urmăresc anumite interese.

Părțile au convenit să continue dialogul pentru a identifica o formulă mult mai potrivită pentru soluționarea problemei.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova