IGOR DODON A AVUT O INTREVEDERE CU DMITRII MEDVEDEV SI DMITRII KOZAK

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitrii Medvedev, și cu reprezentantul special al Președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, vicepremierul, Dmitrii Kozak.

Oficialii au discutat un spectru larg de chestiuni ce țin de relațiile bilaterale, în special, în domeniul comerțului și cel energetic. Părțile au constatat o creștere constantă a cifrei schimbului comercial, care în anul 2018 a constituit 940 milioane de dolari.

Igor Dodon a exprimat mulțumiri părții ruse pentru realizarea înțelegerilor obținute la nivelul celor doi Președinți și, în special, pentru anularea temporară a taxelor la exportul pe piața rusă pentru cîteva categorii de mărfuri moldovenești.

În scopul menținerii dinamicii pozitive, șeful statului s-a adresat partenerilor ruși cu rugămintea de a prelungi pentru un nou termen exporturile fără taxe ale mărfurilor moldovenești pe piața rusă și autorizarea de tranzitare a mărfurilor pe teritoriul Ucrainei de către transportul auto de mare tonaj.

De asemenea, Președintele țării a discutat cu partenerii ruși subiectul privind livrările de gaze naturale în Republica Moldova după 1 ianuarie 2020, cînd expiră termenul contractului precedent. În acest sens, Igor Dodon și-a exprimat convingerea că soluționarea acestor probleme vor contribui semnificativ la restabilirea deplină a relațiilor strategice cu Federația Rusă.

Totodă, șeful statului i-a asigurat pe partenerii ruși de faptul că după ce în Republica Moldova a fost formată noua majoritate parlamentară și un Guvern bazat pe un larg consens național, strategia politicii externe echilibrate și a relațiilor economice reciproc avantajoase vor căpăta un nou impuls.

La finele întrevederii, oficialii au convenit ca la începutul săptămînii viitoare, vicepremierul Dmitrii Kozak va întreprinde o vizită de lucru la Chișinău. ”În cadrul vizitei, sînt preconizate discuții cu întreaga conducere de vîrf a Republicii Moldova, cu scopul de a determina prioritățile în vederea aprofundării relațiilor moldo-ruse”, a specficat Igor Dodon.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova

Virginia Filip 07.07.2019 - 15:15

In continuare nimic. Cam aceasta este concluzia intalnirii lui Dodon. Poate ia si el exemplu acum si va avea intalniri si cu mai-marii Europei, nu numai ai Rusiei lui Putin.