IGOR DODON A ANUNTAT CINE VOR FI NOII JUDECATORI AI CURTII CONSTITUTIONALE

Săptămîna aceasta judecătorii Curții Constituționale și-au anunțat demisia in corpore. Anunțul a venit la șase zile după ce a demisionat din postul de judecător și președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi.

Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că pînă la încheierea sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului urmează a fi numită noua componență a Curții Constituționale (CC) a Republicii Moldova.

Săptămîna aceasta judecătorii Curții Constituționale și-au anunțat demisia in corpore. Anunțul a venit la șase zile după ce a demisionat din postul de judecător și președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi. Demisiile au survenit în urma insistențelor noii guvernări PSRM-ACUM, care acuză Curtea de complicitate la ”puciul anticonstituțional” pus la cale de Partidul Democrat, care s-a aflat la guvernare din ianuarie 2016 și pînă în iunie 2019.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituţională, instituția se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sînt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.

Șeful statului a anunțat în cadrul unei emisiuni la un post local de televiziune că noii magistrați la CC vor fi numiți pînă în a doua jumătate a lunii iulie 2019.

”Trebuie în regim de urgență, în următoarele săptămîni, nu mai tîrziu de a doua jumătate a lunii iulie, să fie înaintați judecătorii Curții Constituționale și să avem o nouă componență a CC din profesioniști, nu membri de partid, oameni cu experiență”, a declarat Dodon.

”Mă interesează la Curtea Constituțională doar să respecte Constituția. Avem oameni competenți, avem oameni profesioniști. Trebuie să-i promovăm”, a continuat președintele țării.

Premierul Maia Sandu a declarat în ajun că Guvernul va desemna cei 2 judecători la Curtea Constituțională prin concurs.

” Guvernul va lansa, în foarte scurt timp, concursul pentru cele 2 funcții vacante de judecători ai Curții Constituționale. Pentru obiectivitatea concursului, comisia va fi cît mai reprezentativă pentru a exclude caracterul partizan în procesul de selecție”, a declarat șeful Guvernului.

Sandu susține că în Curtea Constituțională trebuie să ajungă oameni independenți atît față de sfera politică, cît și de grupurile de interese, iar unica lor subordonare trebuie să fie în raport cu prevederile Constituției Republicii Moldova.

Pe data de 18 iunie, Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional al Partidului Democrat, realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale. Proiectul a fost susținut de deputații din coaliția majoritară PSRM – ACUM, care a și fost autorul creării acestei comisii.

Comisia urma să fie ceată din 9 deputați: 3 de la PSRM, 3 de la PDM, cîte unul de la fracțiunile PAS, PPDA și Partidul Șor. Democrații au refuzat să-și delege reprezentanții în această comisie, iar fracțiunea Partidului Șor a lipsit de la ședința Parlamentului.

Magistrații de la Curtea Constituțională și-au revizuit, la 15 iunie, toate deciziile adoptate în perioada 7-9 iunie, cu privire la dizolvarea Parlamentului. Aceștia au fost acuzați de noua putere de la Chișinău de uzurparea puterii și că a servit interesele Partidului Democrat.

Sursa: sputnik.md

Virginia Filip 03.07.2019 - 13:46

Si noi vrem, domnule Presedinte sa fie respectata legea, mai ales de catre magistratii Curtii Constitutionale. Numai ca aveti grija pe cine puneti in functie, sa nu fie cumva tocmai preferatii dvs.